Ķirurģiskā stratēģija labās puses kolorektālā vēža ārstēšanā mūsdienās - Köhler, Julian-Raphael (Latvijas Universitāte, 2020)
Ievads: Resnās zarnas vēzis ir bieži sastopama, ļaundabīga resnās zarnas slimība, ar augstu incidenci un mirstības rādītāju visā pasaulē. Operācija ir zelta standarts resnās zarnas vēža ārstēšanā, kam ir atšķirīgi rezultāti starp vecākiem un jaunākiem pacientiem. Pēc pēdējām vadlīnijām ir ieteikta vismaz 12 limfmezglu ekscīzija un to izmeklēšana, bet par to, vai tas uzlabo piecu gadu izdzīvošanas garantiju, šobrīd vēl notiek diskusijas. Šā pētījuma mērķis ir apkopot pacientu izlasi un izanalizēt limfmezglu skaits (LMS) un vecuma ietekmi uz pacientu izdzīvošanu 5 gadu laikā, vēža recidīvu un operācijas laiku. Mēs uzskatām, ka labāki rezultāti tiks konstatēti pacientiem ar LMS >12 un pacientiem </= 70 gadi. Metodes: Tas ir retrospektīvs pētījums, tā izlases apjoms ir 71 pacients, kuriem Latvijas Onkoloģijas Centrā (LOC) ir veikta atvērta labās puses hemikolektomija. Dati no 2018. gada septembra līdz 2019. maijam Rīgā, Latvijā, nejaušas izlases kārtā tika ievākti, izmantojot pacientu elektroniskos failus. Analīze tika veikta, izmantojot statistikas programmu IBM SPSS® Statistics V22.0 un daudzfaktoru analīzi (loģistiskā regresija). Par statistiskā būtiskuma līmeni tika pieņemts p < 0,1. Rezultāti: Pētījumā apskatīto pacientu vecuma mediāna ir 71,5 gadi un sieviešu – vīriešu attiecība ir aptuveni 2:3, respektīvi. Izgrieztajiem limfmezgliem mediāna ir 10. Piecus gadus pēc operācijas 31 pacients (46,3 %) neizdzīvoja, savukārt 25 pacienti (37,3%) izdzīvoja, bet 11 (16,4 %) gadījumos informācija par izdzīvošanu nebija pieejama. Vidējais operācijas ilgums bija 133 minūtes (SD +/-43,7). Vēža recidīvs: 44 gadījumi (62,9 %) - bez un 26 gadījumi (37,1 %) - ar. Daudzfaktoru analīzē tika iegūtas statistiski nozīmīgas saistības starp limfmezglu skaitu (p=0,08; N-33) un vēža recidīvu, kā arī pacienta vecumu (p=0,02; N=33) un vēža atkārtošanos un recidīvu. Pie lielāka izgrieztu limfmezglu skaita un vecuma grupās samazinājās vēža recidīva gadījumi. Izgrieztu limfmezglu skaitam un vecuma grupām nebija statistiski nozīmīgas sakarības ar 5 gadu izdzīvošanu. Vienfaktoru analīzē, izmantojot t-testu, nedz limfmezglu skaitam (p=0,59; N=26), nedz vecumam (p=0,09; N=34) nebija nozīmīgas saistības ar operācijas laiku. Secinājumi: Mēs atklājām nozīmīgas atšķirības starp LMS grupām saistībā ar vēža recidīvu, kas ļauj secināt, ka LMS>12 var tikt pielietota, lai samazinātu recidīva gadījumus. Arī pacientu vecumam tika novērotas nozīmīgas atšķirības saistībā ar vēža recidīvu, secinot, ka jaunākiem pacientiem varētu būt nepieciešama paplašināta terapija. Nedz starp LMS, nedz vecumu, nedz 5 gadu dzīvildzi netika atrastas nozīmīgas atšķirības attiecībā uz piecu gadu dzīvildzi un operācijas laiku.

Background: Colon cancer is a common malignant disease of the colon with high incidence and mortality around the world. Surgery is the gold standard in the treatment of colon cancer, with differing outcomes between older and younger patients. Current guidelines suggest the extraction and examination of at least 12 lymph nodes, but it is under discussion whether it improves 5- year survival. The aim of this study is to present a patient sample and analyse the association of LNC and age, with 5-year survival, cancer recurrence and operation time. We suspect better outcomes for LNC> 12 and patients </=70 years Methods: This research is a retrospective observational study with a sample size of 71 patients, who underwent open right- sided hemicolectomy in LOC. Data was collected randomly between September 2018 and May 2019 in Riga, Latvia, using digital patient files. Analysis was done using IBM SPSS® Statistics V22.0 and multivariate analyses (logistic regression). Results were considered significant if p< 0,1. Results: The median age of the study sample was 71,5 years, with a female to male ratio of approximately 2:3. A median of 10 lymph nodes were extracted. 31 patients (46,3%) did not survive for 5 years after the surgery, but 25 patients (37,3%) survived and in 11 cases (16,4%) there was no data. The mean operation time was 133 minutes (SD+/-43,7). Cancer recurrence was negative in 44 cases (62,9%) and positive in 26 cases (37,1%). Multivariate analysis: Statistically significant relationships were obtained between lymph node count (p= 0,08; N=33), age (p=0,02; N= 33), and recurrence. An increase in LNC and age reduced recurrence. There was no statistically significant relationship between LNC (p=0,2; N=21), age (p=0,61; N=21) and 5- year survival. In univariate analysis neither LNC (p=0,59; N=26) nor age (p=0,09; N=34) were related to operation time, using t- test. Conclusion: We found significant differences between LNC and recurrence, concluding that LNC>/= 12 can be used to reduce recurrence. Age also had significant associations with recurrence, concluding that younger patients may need a more extensive therapy. No significant differences were found between LNC, age and 5- year survival, nor between LNC, age and operation time.
Modern surgical strategies in treatment of right-sided colon cancer
Keywords: Medicīna; Rightsided; Colon; Cancer; Surgery; Lymph