Veselības aprūpes attīstības analīze Kurzemes reģionā - Jurina, Svetlana (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darbs atspoguļo veselības aprūpes attīstību Latvijā – Kurzemes reģionā. Iedzīvotāju veselība ir pamats valsts sociālajai un ekonomiskai attīstībai. Veselības aprūpes sistēma nepārtraukti jāuzlabo un jāattīsta, jo mainās veselības aprūpes vadlīnijas, ģeogrāfiski-ekonomiskais stāvoklis, kā arī mainoties iedzīvotāju dzīves līmenim pieaug kvalitātes prasības medicīniskai aprūpei. Pētījuma mērķis ir noteikt veselības aprūpes attīstības problēmas un piedāvāt to risināšanas iespējas Kurzemes reģionā. Kā maģistra darba pētījuma problēma ir izvirzīta nepietiekama veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība iedzīvotājiem. Pētījumā autore ir veikusi veselības aprūpes attīstības iespēju izpēti Kurzemes VOAVA reģionā, balstoties uz publiski pieejamo statistikas datu analīzi. Darba analītiskajā daļā autore izklāsta: Kurzemes reģiona veselības aprūpes attīstības problēmas un iespējas; analizē veselības aprūpes organizēšanu Tukuma un Talsu rajonos. Darbā iegūtos rezultātus ir iespējams izmantot veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošanas plānošanā gan Kurzemes reģiona, gan arī Latvijā kopumā.

This master's thesis reflects the development of public health care in Latvia, Kurzeme region. A population's health is the basis for social and economical development of a country. Public health care has to be improved and developed continuously as health care directives and geo-economical conditions change. Furthermore, as the standard of living increase the requirements for health care quality increase too. The goal of this study is to identify problems in health care development in the region of Kurzeme, and also to offer solutions. Insufficient availability of health care to the population is the main problem studied in the thesis. The author of this thesis has investigated the possibilities of health care development in VOAVA Kurzeme region. In the analytical part of the work, the author states the problems and opportunities of health care development in Kurzeme and analyzes the health care organization structure in Tukums and Talsi districts. The results obtained in this work can be used in health care development planning both in Kurzeme and overall in Latvia.
Analysis of Development Hearth Care in region Kurzeme
Keywords: Ekonomika