Jūras krasta izmaiņas un aizsardzība Pāvilostas apkaimē - Ozola, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2009)
Darbs „Jūras krasta izmaiņas un aizsardzības problēmas Pāvilostas apkaimē” ir pētījums par jūras krasta izmaiņām, to ietekmējošajiem procesiem 1 km rādiusā abpus Pāvilostas moliem. Darbā ir apskatīta aizsargājamā Pāvilostas teritorija – Pelēkā kāpa un tās aizsardzības problēmas. Darbs sastāv no 3 nodaļām, tā kopējais apjoms ir 54 lapas puses. Tekstā ievietotas kartes, grafiki, fotogrāfijas un tabulas. Darbā pievienoti 6 pielikumi. Darbs iesākts ar literatūras apskatu, kurā tiek izskaidroti darbā ietvertie termini, kā arī raksturota pētāmā teritorija. Sekojošajās nodaļās ir aprakstītas darbā izmantotās metodes un materiāli, kā arī veikts darba rezultātu apkopojums un rezultāti. Galvenā uzmanība darbā ir pievērsta krasta procesu izmaiņu raksturam un aizsardzības problēmām aizsargājamajā teritorijā. Balstoties uz literatūras analīzi un veiktajiem pētījumiem, izdarīti secinājumi un konstatētas krastu izmaiņu tendences un aizsargājamās teritorijas aizsardzības problēmas. Atslēgas vārdi: Pāvilosta, Pelēkā kāpa, jūra, krasts, osta, krasta procesi.

„Coastline changes and its protection in surroundings of the Pavilosta Town” is a research about coastline changes and processes affecting that in the area covering 1 km to the both sides of Pavilosta breakwaters. In my research I’ve also studied protected area in Pavilosta – The Grey dune and difficulties with its protection. This reaserch consists of 54 pages subdevided in 3 chapters. There are maps, charts, photographies and tables included. I’ve also added 6 supplements. It starts with literature review which explains terms used further and tell about reasearched area in general. In the following chapters I’ve written about methods and used materials, and conclude with research results. The main attention I’ve paid to the character of coastline changes and problems with area protection. Based on literature review and general research methods there are conclusions made and coastline changes established including also area protection problems. Keywords: Pavilosta, The Grey dune, sea, coastline, port, shore processes.
Coastline Changes and Its Protection in Surroundings of the Pāvilosta Town
Keywords: Ģeogrāfija