Empātijas un Vientulības kopsakarības Neatliekamās medicīniskās palīdzības darbiniekiem un glābšanas dienesta darbiniekiem - Zeltiņš, Didzis (Latvijas Universitāte, 2019)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot vai pastāv statistiski nozīmīgas emocionālās un kognitīvās empātijas un vientulības saistība neatliekamās medicīniskās palīdzības darbiniekiem un glābšanas dienesta darbiniekiem. Pētījuma dalībnieki - 64 respondenti, no tiem 38 vīrieši un 26 sievietes (59,38% vīriešu un 40,62% sieviešu) vecumā no 21 līdz 65 gadiem (vidējais vecums = 35,27). Mērījumu instrumenti: Empātijas Skala (BES), Jolliffe, Farrington, 2006 ; UCLA LVientulības aptauja, Version 3, Daniel W.Russell 1996. Rezultāti: Glābšanas dienesta darbiniekiem kognitīvā empātija negatīvi korelē ar vientulību, kas saskan ar citu pētījumu rezultātiemm, piemēram, Maršala un kolēģu (Marshall, Champagne, Brown, & Miller, 1998) pētījumi liecina par negatīvu saikni starp empātiju un vientulību gan jaunākiem, gan vecākiem pieaugušajiem. Atslēgvārdi: empātija, emocionālā empātija, kognitīvā empātija, vientulība

The aim of the study is to find out whether there is a statistically significant relationship between emotional and cognitive empathy and loneliness for emergency medical workers and rescue service workers. The study participants included 64 respondents, of whom 38 men and 26 women (59.38% men and 40.62% women) aged 21 to 65 years (mean age = 35.27). Measuring Instruments: Basic Empathy Scale (BES), Jolliffe, Farrington, 2006; UCLA Loneliness Scale, Version 3, Daniel W.Russell 1996. Results: Cognitive empathy for rescue service workers is negatively correlated with loneliness, consistent with other research results, such as Marshall and colleagues (Marshall, Champagne, Brown, & Miller, 1998) indicates a negative link between empathy and loneliness for both younger and older adults. Keywords: empathy, emotional empathy, cognitive empathy, loneliness
Empathy and Lonelines interconnections among Emergency Medical personnel and Rescue workers
Keywords: Psiholoģija; empātija; emocionālā empātija; kognitīvā empātija; vientulība