Trepānbiopsijas histoloģiskās atradnes korelācija ar izmaiņām perifērajās asinīs limfomas pacientiem - Cmaka, Dana (Latvijas Universitāte, 2019)
Kancerogēnais process cilvēka organismā tieši ietekmē cilvēka dzīves kvalitāti, sociālo dzīvi, radot ne tikai veselības problēmas, bet arī pārmērīgu psihoemocionālo spriedzi, ar kuru ne katrs indivīds var tikt galā. Limfoma ir ļaundabīga, heterogēna limfātiskas sistēmas neoplāzija. Limfoma skar jebkura vecuma cilvēkus tā var attīstīties gan bērniem, gan pieaugušiem. Slimību profilakses un kontroles centrs 2019. gadā publicēja datus par iedzīvotāju mirstības cēloņiem, mirušo pacientu skaits limfomas dēļ veidoja 124. Ne-Hodžkinas limfomas pacientu skaits bija 112 jeb 90% savukārt Hodžkinas limfomas pacientu skaits bija 12 jeb 9,7%. Pacientu skaits, vecuma grupā (> 60 gadi) veidoja 102 jeb 82% gadījumu. Diplomdarba mērķis bija atrast asociāciju starp trepānbiopsijas histoloģiskās atradnes un izmaiņām perifērajās asinīs limfomas pacientiem. Pārsvarā darba autors analizē dažādu valsts pētījumu datus un salīdzina ar praktiskajā daļā iegūtajiem rezultātiem. Visi dati bija iegūti retrospektīvi, Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, izmantojot arhivētas pacientu slimības vēstures. Kopumā autora pētījuma daļā ietilpst 54 pacienti, 23 sievietes un 31 vīrieši. Vidējais vecums pacientiem, trepānbiopsijas veikšanas laikā, 56,3 gadi, jaunākais pacients bija 21 gadu vecs, bet vecākais bija 82 gadu vecs. Analizējot datus, Hodžkina limfoma bija sastopama 10 jeb 18,52% pacientiem un Ne-Hodžkina limfomas pacientu skaits bija 44 jeb 81,48%. Turpinot savu darbu, autors konstatēja, ka kaulu smadzenes infiltrācija bija sastopama 13 jeb 24% limfomas pacientiem. Pacientu skaits ar agresīvo limfomu veidoja 45 jeb 83,33%, ar indolento limfomu deviņi jeb 16,67%. Arī bija noskaidrots, ka pacientu skaits ar agresīvo limfomu un infiltrāciju kaulu smadzenēs veidoja septiņi gadījumi, bez kaulu smadzenes infiltrācijas bija 38 gadījumi. Tajā pašā laikā novērojams, ka pacientu daudzums ar indolento limfomu un kaulu smadzenes infiltrāciju bija seši gadījumi, bez infiltrācijas tikai trīs gadījumi. Dažādas perifērajas asins izmaiņas tika konstatēti visiem pacientiem, piemēram, anēmija (<4,2 10^12/l) bija diagnosticēta 21 jeb 38% pacientiem. Kopējais pacientu skaits ar samazināto hemoglobīnu (<120 g/l) veidoja 21 jeb 38%. Pacienti ar leikocitozi, veidoja 16 jeb 29% gadījumu, ar trombocitopēniju veidoja septiņi jeb 12% gadījumu. Lielai daļai pacientiem 33 jeb 61% tika novērota limfocitopēnija, bet atrast statistiski ticamo korelāciju ar kaulu smadzenes infiltrāciju neizdevās.

The carcinogenic process affect on the deteriorating quality of patients life. Lymphoma is a malignant, heterogeneous neoplasm of the lymphatic system and affects both children and adults. In 2018, Latvia were 124 deaths caused by lymphoma. The number of patients with Non-Hodgkin lymphoma was 112 (90%). The number of patients with Hodgkin lymphoma was 12 (10%). The number of patients, older than 60 years was 102 (82). The aim of the diploma study was to determine correlation of bone marrow and peripheral blood changes in lymphoma patients. Author of this research will analyze data from different scientific medical studies and compare to results obtained in current study.The all information were retrospectively obtained from Pauls Stradins Clinical University Hospital. The study included 54 patients, 23 women and 31 men. The average age of patients was 56.3 ±16.9 years; minimum age was 21 years, maximum age was 82 years. The number of patients with Hodgkin lymphoma was 10 (18.52%) in turn the number of patients with Non-Hodgkin lymphoma was 44 (81.48%). Bone marrow infiltration was confirmed in 13 (24%) patients. Most of them 6 (60%) patients had indolent lymphoma. The number of patients with aggressive lymphoma was 45 (83.33%) in contrast the number of patients with indolent lymphoma was 9 (16.67%). The number of patients with aggressive lymphoma and bone marrow infiltration was 7 (15%) and number of patients without bone infiltration was 38 (85%). Conversely, the number of patients with indolent lymphoma and bone marrow infiltration was 6 (67%); however the number of patients without bone infiltration was 3 (33%). It turned out that all of patients were diagnosed changes in peripheral blood. For instance, erythropenia (<4.2 10^12/l) and low hemoglobin level(<120 g/l) were diagnosed in 21 (38%) cases. The number of patients with leukocytosis was 16 (29%) and with trombocytopenia was 7 (12%). Majority of patients were observed lymphocytopenia 33 (61%). As a result, the statistically significant correlation between bone marrow infiltration and peripheral blood changes was not observed. Key words: Lymphoma, trephine biopsy, bone marrow, infiltration, peripheral blood.
Correlation between histological changes in bone marrow and peripheral blood in lymphoma patients
Keywords: Medicīna; Limfoma; Trepānbiopsija; Kaulu smadzenes; Infiltrācija; Perifērajās asinīs