Korupcijas novēršana un aktuālās tendences Latvijā - Deksnis, Nauris Juris (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba “Korupcijas novēršana un aktuālās tendences Latvijā” mērķis ir sniegt ieskatu korupcijas teorētiskā analīzē, tās novēršanas metodēs, regulējumā un tās problemātikā. Darba ietvaros autors vispirms pētīja korupcijas teorētisko aspektu – apskatīja korupcijas jēdzienu, apzināja korupcijas cēloņus un sekas, paplašināti skatot tieši situāciju Latvijā. Tālāk autors bakalaura darbā izvērsa korupcijas novēršanas analīzi, pirmkārt, iepazīstoties ar korupcijas novēršanas normatīvo regulējumu un novēršanas metodēm, padziļināti pētot korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) funkcijas un kompetenci. Lai noskaidrotu, kādas ir korupcijas novēršanas galvenās problēmas Latvijā, autors veica ar korupcijas saistīto aktuālo lietu un tiesu prakses izpēti, un izvirzīja ierosinājumus, kā uzlabot procesa virzīšanu, lai KNAB uzsāktās lietas operatīvāk nonāktu līdz tiesai. Darbā papildus tika skatīta korupcijas saistīto lietu statistika, lai objektīvi analizētu KNAB darbību un korupcijas tendences Latvijā pēdējos gados. Pētot tiesu praksi ar korupciju saistītajās lietās un apskatot ar korupciju saistītos noziegumus Latvijā, darbā rasti ierosinājumi, kā pilnveidot Krimināllikumu, lai atvieglotu ar korupciju saistīto noziedzīgo nodarījumu pierādīšanas procesu.

The aim of the bachelor's thesis “Prevention of Corruption and Current Trends in Latvia” is to provide an insight into the theoretical analysis of corruption, its prevention methods, regulation and its problems. Within the framework of the work, the author first researched the theoretical aspect of corruption - looked at the concept of corruption, identified the causes and consequences of corruption, looked in an expanded way at the situation in Latvia. The author further in the bachelor's thesis developed the analysis of corruption prevention, first of all, acquainted with the regulatory framework and methods of prevention of corruption, and deeply researched the functions and competence of the Corruption Prevention and Combating Bureau (KNAB). In order to find out what are the main problems of corruption prevention in Latvia, the author conducted a study of current cases and court practice related to corruption, and put forward suggestions on how to improve the progress of the process, so that cases initiated by KNAB can reach court more operatively. In addition, the statistics of corruption-related cases were examined to objectively analyse the activities of the KNAB and corruption trends in Latvia in recent years. Researching the case law in corruption-related cases and looking at corruption-related crimes in Latvia, the suggestions on how to improve the Criminal Law to facilitate the process of proving corruption-related crimes have been found in the thesis.
Prevention of corruption and current trends in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; korupcija; korupcijas novēršana; koruptīva darbība; KNAB