Pneimonijas terapija veselības un sociālās aprūpes centrā Sloka - Keidāne, Natālija (Latvijas Universitāte, 2018)
Sadzīvē iegūtā pneimonija ir bieži sastopama slimība, tās izmaksas ir ļoti dārgas. Tā izraisa ievērojamu saslimstību un mirstību. SIP, kurai nepieciešama hospitalizācija, sastopamība ir aptuveni 25-30 gadījumi uz 10 000 pieaugušajiem. Antimikrobiālā rezistence ir ļoti nopietns jautājums pneimonijas ārstēšanā. Atšķirībā no dažādam valstīm, atšķīrās antimikrobiālā rezistence. Pēc PVO datiem, Latvijā Streptococcus pneumoniae rezistence pret makrolīdiem ir grupā no 25 līdz 50%. Darbā ir analizēta informācija par pneimoniju, tās ārstēšanas un profilakses iespējam, ka arī iespējām mikroorganismu antibakteriālās rezistences pārvarēšanā. Pētījums notika veselības un sociālās aprūpes centrā Sloka. Pētījums tika veikts ar retrospektīvo pētniecības metodi. Rezultāti apliecināja, ka 74% pacientu, kā pirmās izvēles medikamenti iestādē tika nozīmēti amoksicilīns vai klaritromicīns kas ir izvēles un alternatīvas izvēles medikamenti pneimonijas ar zemu smaguma pakāpi ārstēšanā. Salīdzinot ar vadlīnijām, pacientus ar vidēji smagu pneimoniju pakāpi neārstē ar izvēles medikamentiem.

Community-acquired pneumonia is very common problem with high costs, that causes significant morbidity and mortality. The incidence of community-acquired pneumonia requiring hospitalization is approximately 25-30 cases per 10,000 adults. Antimicrobial resistance is a very serious problem in the treatment of pneumonia. Antimicrobial resistance differs from country to country. By WHO data, in Latvia, Streptococcus pneumoniae resistance to macrolides is in the range of 25 to 50%. The bachelor thesis analyses information about pneumonia, the possibility of its treatment and prevention, as well as the possibilities to overcome microbial resistance. The study took place at the health and social care centre Sloka. The study was carried out with a retrospective research method. The results showed, that in 74% of patients, amoxicillin or clarithromycin, which are optional and alternative medications for the treatment of low severity pneumonia, were prescribed as the first choice of medication in the institution. In comparison with the guidelines, patients with moderate pneumonia are not treated with an optional medication.
Pneumonia therapy in health and social care center Sloka
Keywords: Farmācija; Pneimonija; Sabiedrībā iegūta pneimonija; slimnīcā iegūta pneimonija; infekcija; baktērija