3-4 gadus vecu bērnu radošuma sekmēšana vizuālās mākslas nodarbībās - Vītola, Inese (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba autore: Inese Vītola Darba vadītāja: Ilze Briška Bakalaura darba temats: 3-4 gadus vecu bērnu radošuma sekmēšana vizuālās mākslas nodarbībās. Darbs rakstīts ar mērķi, lai izpētītu kā vizuālās mākslas nodarbībās 3 – 4 gadus veciem bērniem iespējams sekmēt radošumu. Darba veikšanā izmantotas teorētiskā pētījuma metode – literatūras analīze, un praktiskās pētījuma metodes – pedagoģiskā izmēģinājuma darbība, pedagoģiskā novērošana, bērnu darbu analīze, intervija, datu analīze. Darbs sastāv no divām daļām: teorētiskā pētījuma un praktiskās daļas. Teorētiskajā daļā tiek veikta literatūras analīze par to, kas ir radošums, analizēts 3 – 4 gadus vecu bērnu radošuma raksturojums un teorētiski apkopotas iespējas, kā veicināt radošuma attīstību vizuālās mākslas nodarbībās. Pētnieciskajā daļā praktiski tika pārbaudīts, kā daudzveidīgi metodiskie materiāli, mācību metodes un brīva vide ļauj bērnam attīstīt radošumu vizuālās mākslas nodarbībās. Tika analizēti un salīdzināti dati pētījuma sākumā un pētījuma beigās. Galvenie darbā iegūtie secinājumi: 1.brīva vide sekmē bērna radošuma attīstību; 2.daudzveidīgas mācību metodes un dažādi materiāli, kas tiek piedāvāti katrā nodarbībā, sekmē radošuma attīstību vizuālās mākslas nodarbībās. Atslēgas vārdi: radošums, vizuālās mākslas nodarbības, 3 – 4 gadus veci bērni. Bakalaura darba apjoms: 45 lpp., kas satur 9 attēlus, 9 tabulas, 46 literatūras avotus.

The author: Inese Vītola The supervisor: Ilze Briška Theme of the Bachelor paper: Promoting creativity in visual art classes for 3-4 year old children. The Bachelor paper was written with the aim of exploring how it is possible to promote creativity in visual art classes for 3-4 year old children. The theoretical research method was used in the work– literature analysis, and practical research methods – pedagogical pilot activity, pedagogical observation, analysis of children's work, interview, data analysis. The Bachelor paper consist of two parts: theoretical research and practical research. In the theoretical part a literature analysis is made about what creativity is, the characteristics of creativity of 3-4-year-old children are analyzed and theoretically summarized possibilities of how to promote the development of creativity in visual art classes. In the research part, it was practically checked how diverse methodical materials, teaching methods and a free environment allow a child to develop creativity in visual art classes. The data at the beginning of the study and at the end of the study were analyzed and compared. The main conclusions obtained in the work: 1.a free environment promotes the development of a child's creativity; 2.diverse teaching methods and different materials offered in each lesson contribute to the development of creativity in visual art lessons. Keywords: creativity, visual art class, 3 – 4 year old children. Bachelor’s paper: 45 pages, that include 9 pictures, 9 tables, 46 sources of literature.
Promoting creativity in visual art classes for 3-4 years old children
Keywords: Skolas pedagoģija; radošums; vizuālās mākslas nodarbības; 3 – 4 gadus veci bērni; .