Eiropas Savienības un Ķīnas attiecības investīciju līguma vienošanās kontekstā - Pelse, Dārta (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darbs “Eiropas Savienības un Ķīnas attiecības investīciju līguma vienošanās kontekstā” veltīts ES ārējās ekonomiskās politikas un tās starptautiskā konteksta izpētei, aplūkojot ES- Ķīnas attiecību gadījumu. Darba mērķis ir noskaidrot vadošos aspektus un cēloņus ES investīciju politikas veidošanā attiecībā pret Ķīnu. Darbā pielietota neoreālisma teorētiskā pieeja un izmantotas vairākas kvantitatīvas analīzes metodes, kas ietver dokumentu analīzi un gadījuma analīzi. Kontekstuālas informācijas sniegšanai veikta arī kvantitatīvo datu analīze. Darba rezultātā noskaidrots, ka viens no faktoriem, kas ietekmēja ES motivāciju panākt investīciju līguma vienošanos ar Ķīnu saistāms ar nepieciešamību samērot tās būtisko ekonomisko ietekmi ar salīdzinoši fragmentāru politisko ietekmi starptautiskajā politikā. ES- Ķīnas attiecību konteksts un investīciju līguma gadījuma analīze liecina par ES mēģinājumiem konsolidēt tās politiskās un ekonomiskās pozīcijas attiecībā pret Ķīnu, papildus sniedzot labvēlīgus apstākļus tās ekonomiskajiem aktoriem.

Master’s thesis "The Relations of the European Union and China in the Context of the Comprehensive Agreement on Investment" is devoted to the study of the EU external economic policy and its international context, in the case of EU-China relations. The aim of the thesis is to identify the leading aspects and drivers of EU investment policy towards China. Neorealist theoretical approach is adopted to the thesis and several quantitative methods of analysis are used, including document analysis and case study analysis. Quantitative data analysis has also been carried out to provide contextual information. The paper finds that one of the factors influencing the EU's motivation to reach an investment treaty agreement with China was the need to balance its substantial economic influence with its relatively fragmented political influence in international politics. The context of EU-China relations and the analysis of the case of the Comprehensive agreement on investment show the EU's attempts to consolidate its political and economic position vis-à-vis China, in addition to providing favourable conditions for its economic actors.
The Relations of the European Union and China in the Context of the Comprehensive Agreement on Investment
Keywords: Politikas zinātne; Eiropas Savienība; Ķīna; investīciju līguma vienošanās; European Union; China