Eiropas Savienības pretterorisma politika. Latvija gadījuma analīze - Apša, Guna (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba tēma ir “Eiropas Savienības pretterorisma politika. Latvijas gadījuma analīze”. Eiropas Savienība ir radīta uz tādām vērtībām kā vienlīdzība, brīvība un cilvēktiesību ievērošana, kā viens no nopietnākajiem šo principu pārkāpumiem ir terorisms. Tā apkarošana ir kļuvusi par vienu no galvenajām prioritātēm ES politiskajā dienaskārtībā. Terorisms ir neparedzams un mainīgs fenomens, tādēļ ir nepieciešama savstarpēji koordinēta rīcība valstu starpā. Latvijā ir izstrādāti normatīvie akti, kā arī Latvijā darbojas drošības iestādes terorisma apkarošanas jomā, taču tā arī lielā mērā balstās uz ES izstrādātām rīcībpolitikām. Pētījuma mērķis ir, balstoties uz rīcībpolitikas dokumentiem, akadēmisko literatūru un periodisko literatūru, analizēt terorisma draudus ES un Latvijā, kā arī ES terorisma apkarošanas politiku, un kā tā tiek ieviesta un realizēta Latvijas Republikā. Lai sasniegtu darba mērķi, autore izvirzīja darba uzdevumus: 1. Analizēt un apkopot teorētisko literatūru par terorismu un terorisma mūsdienu izpausmēm; 2. Noteikt, kādu rīcību ietver pretterorisms; 3. Analizēt terorisma draudus ES un Latvijā; 4. Izpētīt, kāda ir ES un Latvijas pretterorisma politika; 5. Noskaidrot, kādi ir terorismu veicinošie faktori, vai Latvijā šie faktori pastāv; 6. Novērtēt, vai Latvija seko līdzi ES rīcībpolitiku rekomendācijām; 7. Apkopot visu iegūto informāciju un veikt secinājumus. Atslēgas vārdi: terorisms, Eiropas Savienība, pretterorisms, terorisma novēršana.

The topic of the bachelor thesis is “European Union counter-terrorism policy. The case study of Latvia”. The European Union is founded on the values of equality, freedom and respect for human rights, with terrorism being one of the most serious violations of these principles. The fight against terrorism has become one of the top priorities on the EU's political agenda. Terrorism is an unpredictable and changing phenomenon, which requires coordinated action between countries. Legislation has been developed in Latvia, as well as security institutions in the field of combating terrorism operate in Latvia, but it is largely based on the policies developed by the EU. The aim of the study is to analyze the threat of terrorism in the EU and Latvia, as well as the EU counter-terrorism policy, and how it is implemented and enforced in the Republic of Latvia, based on policy documents, academic literature and periodical literature. In order to achieve the purpose of the work, the author put forward the tasks of the work: 1. To analyze and compile theoretical literature on terrorism and modern manifestations of terrorism; 2. Identify what action involves counter-terrorism; 3. To analyze the threat of terrorism in the EU and Latvia; 4. To study the counter-terrorism policy of the EU and Latvia; 5. To find out what are the factors contributing terrorism, whether these factors exist in Latvia; 6. Assess whether Latvia follows the recommendations of the EU policy 7. Gather information obtained and draw conclusions. Keywords: terrorism, The European Union, counter-terrorism, prevention of terrorism.
European Union Counter-terrorism Policy. Case Study of the Latvia
Keywords: Politikas zinātne; terorisms; Eiropas Savienība; pretterorisms; terorisma novēršana