Jaundzimuša bērna ar nazogastrālo zondi aprūpe - Agapova, Iveta (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma "Jaundzimuša bērna ar nazogastrālo zondi aprūpe". Pētījuma mērķis ir aprūpes procesa izpēte jaundzimušajiem pacientiem, kuriem tiek lietota nazogastrāla zonde, analizējot komplikācijas riskus, ikdienas darbības un grūtības, vecāku izglītošanas kvalitāti. Stacionešanas laikā, vecāki atrodas kopā ar bērnu un tiek iesaistīti aprūpes darbības un apmācīti veikt nepieciešamas manipulācijas, atkarīgi no bērna veselības stāvokļa. Nazogastrāla zonde tiek izmantota, dažādu bērna patoloģisku stāvokļu dēļ. Jaundzimušie, kuriem ir kuņģa-zarnu trakta patoloģijas, neiroloģiskie traucējumi, kuri ir pēc operācijas periodā vai kuriem ir citas iedzimtas patoloģijas (piemēram, lūpu un aukslēju šķeltne), kad viņi nevar zīst vai viņiem ir zīšanas refleksa trūkums (priekšlaikus dzimušajiem bērniem ,kuri piedzima no 22-37.grūtniecības nedēļai), lai nodrošinātu ēdināšanu un perorālo medikamentu ievadi. Lielāka daļa no izvelēta pacientu skaita ir priekšlaikus dzimušie bērni, kuri arī ilgstoši atradās stacionārā. Temas aktualitāti apstiprina Latvijas oficiālās statistikas rādītāji: laikā periodā no 2020.gada līdz 2023. gadam tika reģistrētas 3580.priekšlaicīgas dzemdības. Pētījuma mērķa sasniegšanai izvirzīti sekojošie pētījuma uzdevumi: analizēt un apkopot informācijas avotus par nazogastrālo zondi ievadīšanu un lietošanu jaundzimušo aprūpē, iekļaujot rakstus, medicīnas žurnālus un vadlīnijas; analizēt M.Alenas Māszinības teoriju saistībā ar izvēlēto pētījuma tēmu; izstrādāt pētījumā instrumentu- intervijas jautājumus; veikt pētījumu, lai iegūtu datus par vecāku praktisko pieredzi, komunikācijas un izglītošanas kvalitāti, komplikācijām un grūtībām, saistība ar nazogastrālo zondes lietošanu; saņemt ieteikumus personālam un vecākiem veiksmīgai sadarbībai, apkopot un analizēt iegūtos pētījuma datus, balstoties uz iegūtajiem pētījuma rezultātiem, veikt secinājumus. Pētījuma jautājums ir: Kāda ir jaundzimušā bērna ar nazogastrālo zondi aprūpe? Analizējot pētījuma rezultātus, tiek iegūta atbilde uz pētījuma jautājumu, kā jaundzimuša bērna ar nazogastrālo zondi aprūpe sava būtība ietver sadarbību un uzticēšanos starp vecākiem un aprūpes personālu. Liela nozīme ir individuālai pieejai, īpaši izglītošanas, higiēnas un pacienta drošības jautājumos. Atslēgvārdi: jaundzimušie, nazogastrālā zonde, aprūpe, komunikācija ar vecākiem, pacientu drošība, informācijas pieejamība, empātija.

The Bachelor's Thesis "Care for Newborns with a Nasogastric Tube" addresses issues related to the care of newborn patients requiring a nasogastric tube. The thesis analyzes key aspects of care, including medical and practical procedures, hygiene requirements, and parental involvement. The study aims to identify the most effective approaches in the care process for newborns with a nasogastric tube and to propose recommendations for improving patient safety and parental education. The work is based on theoretical sources and practical experience, focusing on communication, information accessibility, and ensuring safety. As a result, specific proposals are put forward to enhance the quality of care. To achieve the research objective, the following tasks were set: Analyze and compile information sources on the insertion and use of nasogastric tubes in neonatal care, including articles, medical journals, and guidelines; Examine M. Allen's Nursing Theory in relation to the chosen research topic; Develop research instruments — interview questions; Conduct a study to gather data on parents' practical experiences, the quality of communication and education, complications, and challenges associated with nasogastric tube use; Obtain recommendations for staff and parents to ensure successful collaboration; Compile and analyze the collected research data; Draw conclusions based on the obtained research results. The research question is: What is the care for a newborn with a nasogastric tube? Analyzing the research results provides an answer to the research question: the care of a newborn with a nasogastric tube essentially involves cooperation and trust between parents and hospital staff. An individualized approach is crucial, especially concerning education, hygiene, and patient safety. Keywords: newborns, nasogastric tube, care, communication with parents, patient safety, information availability, empathy.
Care for Newborns with a Nasogastric Tube
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; jaundzimušie; nazogastrālā zonde; aprūpe; komunikācija ar vecākiem