Lielā piecinieka personības iezīmes kā antivakcinēšanās pārliecību prognozētājas - Janševskis, Gints (Latvijas Universitāte, 2021)
Šī darba mērķis bija gan no teorētiskā, gan praktiskā viedokļa izprast vai pret vakcinēšanos negatīvi nosakņotu cilvēku personības raksturojumā ir kopīgas pazīmes, analizējot vakcinēšanās pārliecības un personības iezīmes. Darbā priekš vakcinēšanās pārliecību noteikšanas tiek izmantota Vakcinēšanās pārliecību aptauja (Vaccination Attitudes Examination, VAX; Martin, Petrie, 2017) un priekš personības iezīmju noteikšanas tiek izmantota TIPI personības aptauja (Ten-Item Personality Inventory, TIPI; Gosling, Rentfrow, & Swann Jr., 2003, latviešu valodas versija Perepjolkina, 2011, Austers et al., 2020). Tika veikts pētījums, kurā piedalījās respondenti vecumā no 18 līdz 27 gadiem (vid. 21,7, SD = 2,8), kopā 101 respondents - 49 sievietes (48%) un 52 vīrieši (52%). Tika noskaidrots, ka pastāv korelācija starp antivakcinēšanās pārliecībām un atsevišķām Personības piecu iezīmju modeļa iezīmēm - ekstraversiju, apzinīgumu, emocionālo stabilitāti.

The aim of this work was to understand the personality characteristics and common features of people who are negatively rooted in vaccination analyzing it from both theoretical and practical points of view. Vaccination Attitudes Examination (VAX; Martin, Petrie, 2017) was used to determine attitudes towards vaccination, and the TIPI Personality Inventory (TIPI; Gosling, Rentfrow, & Swann Jr., 2003, Latvian version Perepjolkina, 2011, Austers et al., 2020) was used to determine personality traits. A study was conducted in which a participated respondents in age of 18 to 27 (mean 21,7, SD = 2,8), a total of 101 respondents - 49 women (48%) and 52 men (52%). It was found that there is a correlation between anti-vaccination beliefs and certain features of the Five-factor model of personality - extraversion, conscientiousness, emotional stability.
The Big Five Personality Traits as Anti-Vaccination Beliefs Predictor
Keywords: Psiholoģija; vakcinēšanās; personības raksturojums; Covid-19; personības iezīmes