Telpiskās plānošanas dokumentu nozīme vēja parku attīstībā Latvijas pašvaldībās - Liopa, Dominiks Teodors (Latvijas Universitāte, 2024)
Vēja parku attīstība pasaulē un Eiropā pēdējos gadu desmitus ir izplatījusies strauji, taču kopā ar tās izplatību un atjaunīgo energoresursu ieguves straujo popularitātes augšanu, ir radušās problēmas to telpiskajā un attīstības plānošanā. Arī Latvijas Republikā vēja parku attīstības plānošanas dokumentiem pašvaldībās ir nepieciešama detalizētāka informācīja par vēja parku izvietošanas un uzstādīšanas iespējām, lai uzlabotu vēja parku potenciālo efektivitāti un sabiedrības viedokli par tiem. Bakalaura darba mērķis ir sniegt vērtējumu par pašvaldību telpiskās plānošanas dokumentiem saistībā ar vēja parku attīstību, un noskaidrot pašvaldību telpiskās plānošanas dokumentu lomu atjaunīgo resursu izmantošanas veicināšanā. Bakalaura darbā tiek apkopota informācija par Eiropas valstu pieredzi vēja parku plānošanā, sniegts vērtējums par Latvijas normatīvajiem aktiem par vēja parku izvietošanas plānošanu, kā arī ir veikta pašvaldību telpiskās plānošanas dokumentu kritiska analīze. Darbā izstrādes gaitā, intervējot dažādas ieinteresētas puses, iegūta informācija par to viedokļiem, kā arī noskaidrota Latvijas pašvaldību loma vēja parku attīstībā. Autors izvirzījis priekšlikumus pašvaldību plānošanas dokumentu pilnveidošanai.

The development of wind farms in the world and in Europe has spread rapidly in recent decades, but along with its spread and the rapid growth of the popularity of the production of renewable energy resources, problems have arisen in their spatial and development planning. In the Republic of Latvia wind farm development planning documents in local governments need more detailed information on the placement and installation of wind farms in order to improve the efficiency and public opinion about them. The aim of the bachelor's thesis is to provide an assessment of local government spatial planning documents in relation to the development of wind farms and to clarify the role of local government spatial planning documents in promoting the use of renewable resources. The bachelor thesis presents information on the experience of other European countries in wind park planning, provides an assessment of the Latvian legislation as well as a critical analysis of municipal spatial planning documents related to wind park development. The role of Latvian municipalities in the development of wind farms has been clarified through interviews with various stakeholders. The author puts forward proposals for the improvement of municipal planning documents.
Importance of spatial planning documents for the Development of wind farms in local Governments of Latvia
Keywords: Vides zinātne; Eiropas valstu telpiskā plānošana; Latvijas Republikas pašvaldību vēja parku telpiskā plānošana; vēja parku attīstības plānošana; Eiropas valstu telpiskā plānošana; Latvijas Republikas pašvaldību vēja parku telpiskā plānošana