Laulības šķiršanas bezstrīdus kārtība zvērināta notāra - Lapiņa, Karīna (Latvijas Universitāte, 2016)
Darba tēmas aktualitāti nosaka tas, ka laulības šķiršana pie zvērināta notāra bezstrīdus kārtībā Latvijas Republikā ir ieviesta tikai no 2011.gada 1.februāra un, pēc šo grozījumu pieņemšanas, nav veikti būtiski pētījumi par to ietekmi. Darba mērķis ir izpētīt – laulības šķiršanas procesa norisi pie zvērināta notāra bezstrīdus kārtībā, atklāt un aktualizēt problēmjautājumus saistībā ar laulības šķiršanas procesa norisi pie zvērināta notāra. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, tika veikti uzdevumi, laulību šķiršanas procesa vēsturiskās attīstības apskats, secinot, vai laulību šķiršana beztrīdus kārtībā ir jauna procesuāla kārtība Latvijas tiesību sistēmā, izpētīt, vai pārrobežu laulības šķiršanas procesi tiek veikti saskaņā ar Latvijai juridiski saistošajām regulām, analizēt laulību šķiršanas procesā slēdzamo vienošanos saturu, izpētīt, vai pieļaujama pārstāvība laulības šķiršanās procesā, izpētot darba gaitā apkopoto informāciju, dot iespējamos problēmjautājumu risinājumus. Problēmjautājumu risināšanai autore izvirza priekšlikumus kā, piemēram, noteikt normatīvajā regulējumā, ka laulību šķiršanas lieta ir piekritīga zvērinātam notāram, ja abu laulāto deklarētā dzīvesvieta ir Latvijas Republika. Atslēgvārdi: ģimenes tiesības, laulības šķiršana, laulības šķiršana bezstrīdus kārtībā, laulības šķiršana pie zvērināta notāra

The Master thesis “Non-contentious procedure of divorce at notary public” describes topical subject in Latvia, because it is a new civil rights institute of family law and on this civil rights institute isn’t made significant research. The aim of the Master thesis is to find out the non-contentious procedure of divorce at notary public and find out problem issues related to the non-contentious procedure of divorce at notary public. The tasks for the Master thesis are to find out – historical review of divorce prcodure, concluding or it is a new procedure in Latvian legal system, as well as to search or cross-border divorce procedures are conducted according with binding European Regulations, analyze agreement content in the divorce procedure, and find out or authorization to represent or act on another’s behalf of divorce procedure at notary is permissible, gathering information to define the possible issues related the non-contentious procedure of divorce at notary public and what could be possible solutions of that. To solve identified issues, author puts forward various proposals, such as define the regulatory framework, the divorce case is admissible sworn notary if both spouses declared place of residence of the Latvian Republic. Keywords: family law, divorce, the non-contentious procedure of divorce, divorce granted by notary
Non-contentious procedure of divorce at notary public
Keywords: Juridiskā zinātne; Ģimenes tiesības; laulības šķiršana; laulības šķiršanas bezstrīdus kārtībā; laulības šķiršana pie zvērināta notāra