Darbības vārdu savienojumu ar postpozīcijām atspoguļojums tiešsaistes angļu valodas vārdnīcās - Markovs, Marks (Latvijas Universitāte, 2023)
Sastādot vārdnīcu, leksikogrāfi balstās uz izvirzītiem lietojuma pamatprincipiem. Proti, ja vārdnīcas mērķis ir apmierināt to lietotāju vajadzības, kuri apgūst svešvalodu, tajā esošā informācija tiks atbilstoši sakārtota un definēta. Šī pētījuma mērķis ir noteikt angļu valodas darbības vārdu ar postpozīcijām atveidi tiešsaistes angļu valodas vārdnīcas. Pētījumā izmantotās metodes ir teksta segmentācija un satura analīze. Rezultāti liecina, ka tiešsaistes angļu valodas vispārīgās vārdnīcas, salīdzinājumā ar mācību tiešsaistes vārdnīcām, piedāvā vienkāršotus šķirkļus, uzsverot izrunu un nozīmi. Savukārt mācību vārdnīcas sniedz precīzāku un detalizētāku informāciju, parasti uzsvaru liekot uz gramatiku. Taču daļa šīs informācijas var nebūt vajadzīga pieredzējušiem apguvējiem un tiem, kam vārdnīcā segtā valoda ir dzimtā.

When compiling a dictionary, lexicographers base their decisions on principles governing the use. Namely, if the aim of a dictionary is to meet the needs of users who are learning a foreign language, the information contained will be arranged and defined accordingly. The aim of this study is to observe the representation of English phrasal verbs in online English dictionaries. Methods applied in this study are text segmentation and content analysis. The results show that online English general dictionaries, compared to learner’s dictionaries, provide simplified entries, emphasizing pronunciation and meaning. General dictionaries, on the contrary, present information in greater detail, usually with emphasis on grammar. However, some of the information presented in learner’s dictionaries may not be needed for advanced learners and native speakers.
Presentation of Phrasal Verbs in Online English Dictionaries
Keywords: Valodniecība; angļu valodas tiešsaistes vārdnīcas; vārdnīcas mērķis; vispārīgās vārdnīcas; mācību vārdnīcas; angļu valodas darbības vārdi ar postpozīcijām