Metālisko un nemetālisko elementu saturs Ataru ezera ūdeņos un nogulumos - Zariņš, Mārcis (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba mērķis ir veikt ūdens un nogulumu analīzes Ataru ezerā un izvērtēt ūdeņu sastāva atbilstību labas vides kvalitātes prasībām, kā arī noteikt metālisko un nemetālisko elementu koncentrācijas Ataru ezera ūdeņos un nogulumos. Darba gaitā ūdeņos tika analizēti šādi elementi un parametri: amonija jonu, nitrātjonu, nitrītjonu, fosfātu - fosfora, silīcija, dzelzs, kalcija, magnija, sulfātjonu saturs, kopējā cietība, elektrovadītspēja un pH. Ezera nogulumos tika analizēti: dzelzs, mangāns, cinks, varš, magnijs, kalcijs, nātrijs, kālijs, kadmijs, kobalts, hroms, niķelis, svins. Iegūtie rezultāti liek domāt par bijušās un esošās apbūves ietekmi uz ezeru mūsdienās, kā arī liecina par ezera ekoloģiskā stāvokļa mainību. Darba apjoms ir 46 lapaspuses.

The aim of the bachelor work is to study water and sediment composition of Atari lake and made conclusions about water and sediment quality. In lake water were analyzed ammonium ions, nitrate, nitrite, phosphate phosphorus, silica, iron, calcium, sulfate, magnesium, total hardness, conductivity and pH. In sediment profile were analyzed iron, manganese, zinc, copper, magnesium, calcium, sodium, potassium, cadmium, chrome, nickel, lead. Obtained results prove compliance with good environmental quality criteria for lake waters. At the same time there are evident signs of impacts of buildings located within the lake basin and accumulated pollution contributing to deterioration of lake water quality in past and in future. The amount of work is 46 pages.
Content of trace major elements in Atari lake waters and sediments
Keywords: Vides zinātne