Vegānisms kā sociāla kustība Latvijā - Krastiņa, Keitija (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbā “Vegānisms kā sociāla kustība Latvijā” galvenais izpētes mērķis ir noskaidrot, kas raksturo vegānismu kā sociālu kustību Latvijā, cenšoties izprast, kādā mērā šī parādība atbilst sociālās kustības pazīmēm. Darba apakšmērķis ir izpētīt, kā vegānisma kustība ietekmē un veido specifiska vegānisma uztura izplatīšanos un pieņemšanu sabiedrībā. Darba autore izvirzīja vairākus pētnieciskos jautājumus: 1) Kā vegānisms ir kontekstualizējams mūsdienu diskusijās par ilgtspējīgu uzturu? 2) Kādas ir vegānisma kā sociālas kustības pašreizējā attīstība Latvijā un kāda, pēc Latvijas vegānu domām, iezīmējas šīs kustības nākotne? 3) Kā vegāni sevi reprezentē Latvijas sabiedrībā? 4) Kādas sociālās pārmaiņas vegāni ir ieviesuši Latvijā? Par pētījuma teorētiskajam ietvaram tika izmantotas tādas teorijas kā sociālo kustību teorijas, jauno sociālo kustību teorija, zīmju teorija, kā arī apskatītas uzturzinātnes nostādnes, jautājumā par ilgtspējīgu uzturu, meklējot kopsakarības starp socioloģiju un uzturzinātni. Pētījums tika veikts, izmantojot kvalitatīvās izpētes metodes – intervijas un novērojumus. Iegūtie rezultāti liecina par to, ka vegānisms Latvijā pašreiz vēl neatbilst nobriedušas sociālas kustības pazīmēm. Tomēr vegānismam Latvijā ir vērojamas sociālās kustības raksturojošas pazīmes: līderība, organizētu un mērķtiecīgu aktivitāšu rīkošana, sociālo pārmaiņu radīšana. Tas liecina par to, ka vegānisms nākotnē spētu attīstīties par nozīmīgu uzturpraksi, kā arī dzīvesveidu, kas varētu izplatīties ievērojamā sabiedrības daļā.

The main research goal of the master's thesis "Veganism as a social movement in Latvia" is to find out what characterizes veganism as a social movement in Latvia, trying to understand the extent to which this phenomenon corresponds to the features of social movement. The sub-goal of the work is to study how the veganism movement influences and forms the spread and acceptance of a specific vegan diet in the society. The author of the paper raised several research questions: 1) How can veganism be contextualized in today's discussions about sustainable nutrition? 2) What is the current development of veganism as a social movement in Latvia and what, according to Latvian vegans, is the future of this movement? 3) How do vegans represent themselves in Latvian society? 4) What social changes have vegans introduced in Latvia? Theories such as theory of social movements, theory of new social movements, theory of signs, as well as the positions of nutrition in the field of sustainable nutrition, were used as the theoretical framework of the research, looking for connections between sociology and nutrition. The research was conducted using qualitative research methods - interviews and observations. The obtained results show that veganism in Latvia does not yet correspond to the characteristics of a mature social movement. However, veganism in Latvia has the traits of a social movement: leadership, organized and purposeful activities, creation of social change. This suggests that veganism could in the future evolve into an important dietary movement, as well as a lifestyle that could spread in a significant part of society.
Veganism as a social movement in Latvia
Keywords: Socioloģija; Vegānisms; Uzturs; Sociālas kustības; Veganism; Nutrition