Darba vides risku problēmas un risinājumi būvuzņēmumā - Dudareva, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2010)
Darba vides risku problēmas un risinājumi būvuzņēmumā. Dudareva J., zinātniskais vadītājs Dr.habil.chem., prof. Kaļķis V. Diplomdarbs, 74 lappuses, 18 attēli, 46 tabulas, 16 literatūras avoti, 6 pielikumi. Latviešu valodā. RISKI, RISKU NOVĒRTĒŠANA, ERGONOMISKIE, ĶĪMISKIE, NOVĒRTĒŠANAS METODES, DARBA VIDES RISKI BŪVUZŅĒMUMĀ. Darbā dots neliels ieskats par darba apstākļiem Latvijā, darba drošību būvniecībā Latvijā un arodveselību Latvijā. Tika veikts būvuzņēmuma darba vides risku novērtējums, kur īpaša uzmanība bija vērsta uz ķīmisko un ergonomisko risku novērtēšanu. Darbā tika pielietotas sekojošas novērtēšanas metodes: Somijas 5 baļļu metode vispārējo risku novērtēšanā, Austrijas metode un Anglijas Karaliskas ķīmijas biedrības metode ķīmisko risku novērtēšanā, matrica „K5-T” tehnoloģisko risku novērtēšanā, matrica „K-1” ķīmisko un tehnoloģisko risku novērtēšanā, SGR-A un SGR-B metodes ergonomisko risku novērtēšanā, ĀEK metode montāžas darbu analīzē, NIOSH vienādojums pieļaujamās ceļamās masas limita noteikšanai un anketēšana strādājošo darba spēju indeksa noteikšanai. Darba rezultātā tika izstrādātas praktiskas rekomendācijas risku novēršanai vai samazināšanai. -

Work Environment Risk Problems and Solutions in Constructing Enterprise. Dudareva J., scientific director Dr. habil. chem., Prof. Kaļķis V. The diploma, 74 pages, 18 pictures, 46 tables, 16 literature sources, 6 annexes. Latvian language. RISKS, RISK ASSESSMENT, ERGONOMIC, CHEMICAL, MEASUREMENT METHODS, WORK ENVIRONMENT RISKS IN CONSTRUCTION COMPANY. The diploma gives little insight into the working conditions of Latvia, construction safety and health of Latvia. Was carried out work environment risk assessment of construction company, where particular attention was focused on chemical and ergonomic risk assessment. In diploma was used the following valuation methods: the Finnish 5 magnitude method for overall risk assessment, the Austrian method and British Royal Society of Chemistry method for chemical risk assessment, matrix "K5-T" for technological risk assessment, matrix "K-1" for chemical and technological risk assessment, Key indicator method for ergonomic risk assessment, QEC method for installation work analysis, NIOSH equation to find out allowable weight limits and the survey to find out employees working ability index. In results were developed practical recommendations for avoiding or reducing risks. -
Work Environment Risk Problems and Solutions in Constructing Enterprise
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze