Apsūdzība kriminālprocesā - Bresis, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba mērķis ir padziļināti izpētīt apsūdzības institūtu Latvijas kriminālprocesa tiesībās un aplūkot ar to saistītās problēmas. Īstenojot mērķi, tiek aprakstīti apsūdzības formas un satura elementi, apsūdzības grozīšanas aspekti gan pirmstiesas procesā, gan iztiesāšanā, t.sk. izskaidrojot, ko nozīmē tādi Kriminālprocesa likuma jēdzieni, kā vieglāka un smagāka apsūdzība. Pamatojoties uz šo izpēti, autors darbā izsaka secinājumus un priekšlikumus, kā uzlabot pašreizējo situāciju. Bakalaura darbs sastāv no trīs nodaļām, kurās apskatīta apsūdzības vēsturiskā izcelsme un jēdziens, kā arī lēmums par personas saukšanu pie kriminālatbildības (apsūdzība), īpašu uzmanību pievēršot tam, kāda informācija ietverama apsūdzībā un kādas ir prokurora iespējas veikt izmaiņas apsūdzībā. Atslēgas vārdi: apsūdzība, apsūdzības forma un saturs, grozīšana, jaunās apsūdzības smagums.

The aim of the bachelor thesis is to research charge institute in Latvian criminal proceedings and to look at problems which arise in theory and practice. Based on this research, the author expresses conclusions and proposals how to improve current situation. Bachelor thesis consists of three chapters that deals with charge history, concept and bill of indictment paying particular attention what information must be included in indictment and what kind of changes prosecutor can do in it. Implementing the aim, indictment elements of form and substance and aspects of charge amend in pre-trial proceedings and in trial are described, also explaining what in Criminal Procedure law means terms like lighter and heavier charge. Keywords: charge, indictment elements of form and substance, amend, heaviness of the new charge.
Charge in criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne