Politiskā un ideoloģiskā opozīcija Atēnu demokrātijai 461.-399.g.p.m.ē. - Krusts, Edvarts (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba mērķis ir izpētīt demokrātijas opozīcijas attīstību, darbību un uzskatu sistēmu. Darba ietvaros tika analizēta politiskās un ideoloģiskās opozīcijas darbība, pētīta uzskatu sistēma un opozīcijas hronoloģiskās robežas. Opozīcijas darbība skaidrojama kā pretreakcija uz demokrātijas nostiprināšanos un tās ieviestajiem jauninājumiem. Lielākoties tā kritizē sabiedrībai piešķirtās plašās politiskās tiesības un demokrātisko politiķu nekompetenci. Darba rezultātā tika identificēti politiskās opozīcijas vājie punkti, kas izskaidro tās nespēju ilglaicīgi saglabāt varu, kā arī izskaidrota ideoloģiskās opozīcijas kritikas nozīme, uzskatu sistēma, simpātijas pret konkrētu sabiedrības slāni un hronoloģiskās robežas. Atslēgvārdi: Perikls, demokrātija, opozīcija, oligarhiskie apvērsumi, Sokrata tiesas prāva.

The aim of this work is to explore development of opposition of democracy, its activity, belief system. Activity of political, ideological oppositions were analyzed, explainded its belief system, chronological borders. Action of opposition’s is explained as counterreaction to strenghtening of democracy and innovations it has introduced. For the most part, it criticises the overly broad political rights granted to the public and the incompetence of democratic politicians. Thesis identified the weak points of the political opposition, explaining its inability to long-term preserve the recovered power, as well as explaining the importance of criticism of the ideological opposition, a system of views, sympathy for a particular slice of society, chronological borders. Keywords: Pericles, democracy, opposition, oligarchic Coup d’etat, trial of Socrates.
Political and Ideological opposition to the Democracy of Athens 461-399 BC.
Keywords: Vēsture; Perikls; demokrātija; opozīcija; oligarhiskie apvērsumi; Sokrata tiesas prāva