No vardarbības cietušo bērnu aizsardzības krimināltiesiskie aspekti - Frolova, Diāna (Latvijas Universitāte, 2015)
Darbā tiek sniegta vardarbības jēdziena vēsturiskā un mūsdienu izpratnes analīze, Krimināllikuma tiesību norma analīze, kurās paredzēta atbildība personai par tādiem noziedzīgiem nodarījumiem, kuros cietis bērns. Tāpat tiek sniegti ierosinājumi regulējuma pilnveidei un analizēta tiesu prakse. Maģistra darbs sastāv no 5 nodaļām. 1.nodaļā tiek sniegts ieskats vardarbības jēdziena izpratnes vēsturiskajā attīstībā. Autore 2.nodaļā analizē vardarbības jēdziena mūsdienu izpratni, tās veidus. Savukārt 3.nodaļā tiek sniegts ieskats starptautiskajā bērnu aizsardzības no vardarbības regulējumā, kā arī analizēti Latvijas tiesību akti. 4.nodaļā tiek analizēti Krimināllikumā esošie noziedzīgo nodarījumu sastāvi, kuros cietušais ir bērns. Darba 5.nodaļā tiek salīdzināts Amerikas Savienoto Valstu, Anglijas, Krievijas Federācijas esošais krimināltiesiskais regulējums ar Latvijā pastāvošo. Atslēgas vārdi: bērns; nepilngadīgais; mazgadīgais; vardarbība; cietušais; aizsardzība, krimināltiesiskie, aspekti.

Paper reviews Criminal law norms determinating responsibility for violent treatment of a child, also there is given view of improvement of this regulation. Also there is made analyses of judgment cases. Paper consists of five parts. The first section is dedicated to the research of historical regulations and development of the concept of violence. The second section of the paper analyses the nowadays concept and types of abuse. The third section of master paper review international law acts that determine protection of child and which mark child’s privileged status and define special children rights protective norms. The fourth part analyses Criminal law norms that are identified as violence against children. The fifth part researches differences in criminal regulations of criminal acts, which protect children from violence between Latvia’s regulations and Unites States of America, England and Russian Federation. Keywords: child, protection, criminal, aspects, minor, violence, abused, protection.
The aspects of criminal law for children protection who suffered from violence
Keywords: Juridiskā zinātne; bērns; nepilngadīgais; mazgadīgais; vardarbība; cietušais