Ergonomisko risku ietekme uz muguras veselības problēmām un preventīvie pasākumi SIA „BX” - Roze, Inguna (Latvijas Universitāte, 2012)
Ergonomisko risku ietekme uz muguras veselības problēmām un preventīvie pasākumi SIA „BX”. Autore: Inguna Roze. Darba vadītāja: Dr.med., as.profesore Ženija Roja. Maģistra darbs, 92 lappuses, 57 attēli, 26 tabulas, 32 literatūras avoti, 2 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā ir pētīta ergonomisko risku ietekme uz muguras veselību un izstrādāti preventīvi pasākumi. Darbā veikta nodarbināto aptauja, slodzes analīzei lietota Slodzes galveno rādītāju metode SGR-A (smaguma celšana un pārvietošana), Slodzes galveno rādītāju metode SGR-B (smaguma vilkšana un stumšana), Slodzes galveno rādītāju metode SGR-C (biežas darbības ar rokām). Secināts, ka veselības aprūpē nodarbinātie pakļauti piespiedu darba pozām un fiziskām pārslodzēm, rezultātā nodarbinātie veselības aprūpē cieš no muguras sāpēm un ar to saistītām saslimšanām. Izstrādāti preventīvie pasākumi. VESELĪBAS APRŪPE, FIZISKA SLODZE, PIESPIEDU POZAS, MUGURAS SĀPES, PSIHOEMOCIONĀLS.

The effects of ergonomic risks on spinal health problems and preventive measures Ltd “BX”. Author: Inguna Roze. Adviser: assoc. prof. Ženija Roja, MD. Master’s thesis, 92 pages, 57 images, 26 tables, 32 literature sources, 2 appendixes. In Latvian. In the research, effects of ergonomic risks on spinal health problems are studied and preventive measures developed. Employee survey was carried out during the research, Key Indicator Method KIM-A (lifting and carrying loads), Key Indicator Method KIM-B (pulling and pushing loads), Key Indicator Method KIM-C (frequent manual handling operations). It was concluded that health care workers are subjected to forced work postures and physical overload, therefore health care workers are suffering from back pain and related illnesses. Preventive measures were developed. HEALTH CARE, PHISYCAL LOAD, FORCED POSTURES, BACK PAIN, PSIHOEMOTIONAL.
Ergonomic risk effects on spinal health problems and preventive measures Ltd „BX"
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze