Multilīniju tehnoloģiju savietojamība Cisco un atvērtā pirmkoda realizācijās - Dreimanis, Andris (Latvijas Universitāte, 2009)
Darba gaitā veikta un aprakstīta multilīnijas tehnoloģijas uzstādīšana, testēšana un analīze laboratorijas apstākļos, kā arī ieviešana reālā datortīklā. Multilīnija ir loģiska datortīkla saite, kurā apvienotas vairākas fiziskās saites, kas savieno divas datortīkla iekārtas. Tās ieviešana ir veids, kā divas vai vairāk reizes paaugstināt tīkla iekārtas pieejamību un mērogojamību, fundamentāli nemainot tīkla struktūru un neieguldot lielus līdzekļus tīkla infrastruktūras uzlabošanā. Darbā veiktās multilīnijas pārbaudes pierādīja, ka tehnoloģija ir savstarpēji savietojama starp Cisco komutatoru un divām atvērtā pirmkoda operētājsistēmām – Linux un FreeBSD. Multilīnijas ieviešana tika veiksmīgi izplānota un realizēta eksistējoša datortīkla divos segmentos, savienojot HP komutatoru un divas iekārtas ar Linux un FreeBSD operētājsistēmām.

The work covers multiline technology installation, testing and analysis in a lab conditions aswell as implementing this technology in a real computer network. Multiline is a logical link that includes several physical links and connects two computer network devices. Implementation of a multilink is a way to improve network device availability and scalability, without essential changes of a network structure and without huge money investments in a network infrastructure. Tests performed in the work proved that technology is mutually compatible between the Cisco switch and two open source operating systems – Linux and FreeBSD. Multiline implementation was successfully planned and realized in a two parts of an existent network, connecting the HP switch and two devices with Linux and FreeBSD operating systems.
Multiline technology compatibility with Cisco and open source products
Keywords: Datorzinātne