VAS “Latvijas dzelzceļš” drošības kampaņas “Dziesmu iemācies, no vilciena izglābies” efektivitāte - Ķude, Ariandra (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma ir VAS “Latvijas dzelzceļš” drošības kampaņas “Dziesmu iemācies, no vilciena izglābies!” efektivitāte. Bakalaura darba mērķis ir noteikt kampaņas efektivitāti jauniešu vidū, jo tā ir kampaņas primārā mērķauditorija. Pētnieciskie jautājumi – vai konkrētā sociālās reklāmas kampaņa ir bijusi efektīva jauniešu auditorijā, vai jauniešus šī kampaņa uzrunāja, vai atceras, vai saprata kampaņas vēstījumu un mainīs savu uzvedību, atrodoties dzelzceļa sliežu tuvumā. Teorētiskajā daļā tiks apskatīts, kas ir sociālais mārketings, kādas sociālās problēmas risina sociālajā mārketingā, tiks definēta sociālās reklāmas būtība, analizēta sociālās reklāmas kampaņas plānošana, kā tiek veikta sociālās reklāmas kampaņas efektivitātes novērtēšana un mērīšana, kādas metodes būtu ieteicams izmantot, mērot kampaņas efektivitāti. Tiks apskatītas jauniešu auditorijas iezīmes, to komunikācijas specifika, kā arī jauniešu uzrunāšana un iesaiste sociālās kampaņās. Metodoloģijas daļā izmantotās metodes – daļēji strukturētā intervija, fokusgrupu diskusija, gadījuma analīze, kustīgo bilžu analīze. Darba beigās tiek veikti secinājumi par sociālās kampaņas efektivitāti.

Bachelor thesis is “Efectivity of PLC “Latvijas dzelzceļš” safety campaign “Learn this railroad rhyme and you will be just fine!”” The aim of the bachelor's thesis is to determine the effectiveness of the campaign among young people, as it is the primary target audience of the campaign. Research questions - whether the specific social advertising campaign has been effective in the youth audience, whether the campaign was addressed to young people, whether they remember it, whether they understood the campaign message and changed their behavior near the railway tracks. In the theoretical part will look at what social marketing is, what kind of social problems are solved in social marketing, will be defined the essence of social advertising, will be analyzed social advertising campaign planning, how to evaluate and measure social advertising campaign effectiveness, what methods should be used to measure campaign effectiveness. Also will look at the characteristics of the youth audience, the specifics of their communication, as well as the addressing and involvement of young people in social campaigns. Methods used in the methodology part - semi-structured interview, focus group discussion, case study, analysis of moving images. At the end of the work, conclusions are made about the effectiveness of the social campaign.
Efectivity of PLC "Latvijas dzelzceļš" safety campaign "Learn this railroad rhyme and you will be just fine"
Keywords: Komunikācijas zinātne; Latvijas Dzelzceļš; sociālais mārketings; sociālā reklāma; sociālās reklāmas kampaņas efektivitātes mērīšana; jauniešu auditorija