Adoptētāju un vecāku, kuriem ir domstarpības par bērnu aizgādību MMPI-II testa skalu rezultātu salīdzinājums - Slišāne, Ginta (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba “Adoptētāju un vecāku, kuriem ir domstarpības par bērnu aizgādību MMPI-II testa skalu rezultātu salīdzinājums” mērķis bija noskaidrot vai pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības MMPI-II personības testa skalās vīriešu un sieviešu grupās indivīdiem, kas ir vērsušies ar iesniegumu atzīt viņus par adoptētājiem un pāriem, kuriem ir domstarpības par bērnu aizgādību, un starp kontrolgrupu, vīriešu un sieviešu grupā; Vai pastāv statistiski nozīmīgas dzimum atšķirības MMPI-II personības testa skalās indivīdu grupās, kuri ir vērsušies ar iesniegumu atzīt viņus par adoptētājiem un indivīdiem, kuriem ir domstarpības par bērnu aizgādību. Pētījumā piedalījās 184 dalībnieki. Pēc nejaušās atlases principa tika atlasīti trīs grupu respondenti. Pirmā dalībnieku grupa ir 31 pāris, vīrieši un sievietes, dzīvo kopā vismaz gadu, kuri ir vērsušies bāriņtiesā ar iesniegumu atzīt viņus par adoptētājiem. Otrā dalībnieku grupa ir 30 pāri, vīrieši un sievietes, kuriem ir domstarpības par bērnu aizgādību. Trešā dalībnieku grupa ir 31 pāris, vīrieši un sievietes, kuri dzīvo kopā vismaz gadu un ir kopēji bioloģiskie bērni (kontrolgrupa). Visu trīs grupu respondenti aizpildīja Minesotas daudzfaktoru personības testa otro redakciju (Minesota Multiphasic Personality Inventory – 2(MMPI-II), Butcher, Dahlstrom, Graham, Tellegen, & Kaemmer, 1989). Apkopojot iegūtos rezultātus var secināt, ka pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības MMPI-II personības testa skalās starp pāriem, kuri ir vērsušies ar iesniegumu atzīt viņus par adoptētājiem un pāriem, kuriem ir domstarpības par bērnu aizgādību, un starp kontrolgrupu, vīriešu un sieviešu grupā. Statistiski nozīmīgas dzimum atšķirības adoptētāju grupā parādījās Psihastēnijas (Pt), Vīrišķības-Sievišķības (Mf) un Šizofrēnijas (Sc) skalās. Domstarpību grupā statistiski nozīmīgas dzimum atšķirības parādījās Depresijas (D), Vīrišķības-Sievišķības (Mf) un Sociālās intraversijas (Si) skalās. Vecāki, kuriem ir domstarpības par bērnu aizgādību un adoptētāju vecāki iekļaujas sabiedrībā un ir raksturojami kā cilvēki, bez izteiktām emocionālām un uzvedības grūtībām. Ir jādomā, ka domstarpību vecāki ir grupa, kura vēlas noslēpt kādas savas nepilnības, tendence sevi pozicionēt psiholoģiski veselākus, parādīt sevi no labākas puses un tas rāda, ka šai grupai ir izteiktāki psiholoģiskie aizsardzības mehānismi. Veiktais pētījums ir aizsākums šo grupu izpētei no dažādiem skatu punktiem, tā kā Latvijā nav veikti pētījumi, kur tiktu pētītas adopcijas un domstarpību vecāku grupas, tad šis pētījums ir zinātnisks pienesums šo jomu profesionāļiem kā teorētisks pārskats un empīrisku aprēķinu apkopojums Latvijas izlasē. Atslēgas vārdi: Adopcija, aizgādība, personība, MMPI-II, domstarpību vecāki.

Bachelor theses ‘MMPI-II Test Scale Result Comparison of Adoptive Parents and Parents who have Disagreements about Child Custody’ goal was to determine whether there are statistically significant differences in the MMPI-II personality test scales for men and women in groups of individuals who are approached with an application to recognize them as adoptive parents and couples who have disagreement about child custody, and the control group. Is there a statistically significant gender differences in MMPI-II personality test scales in groups of individuals who have turned to the application to recognize them as adoptive parents and individuals who have disagreement about child custody. In study participated 184 respondents. Randomly selected three groups of respondents. The first group of participants 31 couple of men and women living together at least one year who have turned to the Orphans' Court with an application to recognize them as adoptive parents. The second group of participants 30 couple, men and women who have disagreement about child custody. A third group of participants 31couple of men and women who live together at least one year and have common biological children (control group). Study participants filled the Minnesota multiple personality test, second edition (Minnesota multiphasic Personality Inventory - 2 (MMPI-2) Butcher, Dahlstrom, Graham, Tellegen, & Kaemmer, 1989). Summarizing the results it can be concluded that there are statistically significant differences in the MMPI -II personality test scales among couples who have been approached with an application to recognize them as adoptive parents and couples who have disagreement about child custody and control group. There are statistically significant gender differences in adoptive group in Psychasthenia (Pt), Masculinity-Femininity (Mf) and Schizophrenia (Sc) scale. In disagreement group had a statistically significant gender differences in the Depression (D), Masculinity-Femininity (Mf) and the Social Introversion (Si) scale. Parents who have disagreement about child custody and adoptive parents are characterized as people without significant emotional and behavioral difficulties. Disagreement parents are people who want to hide some personality traits, position themselves psychologically healthier, show itself at its best and it shows that this group have more marked psychological defense mechanisms. There is no research about adoptive and disagreement parents in Latvia, so this is scientifical study which gives theoretical and practical overview about these groups which helps field professionals understand specification of adoptive and disagreement parents. Key words: Adoption, child custody, personality, MMPI-II, parents who have disagreements about child custody.
MMPI-II Test Scale Result Comparison of Adoptive Parents and Parents who have Disagreements about Child Custody
Keywords: Psiholoģija