Hronotops A. Griguļa romānā "Cilvēki dārzā" un K. Zariņa romānā "Dārza māja" - Bērziņa, Karīna (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbā "Hronotops A. Griguļa romānā “Cilvēki dārzā” un K. Zariņa romānā “Dārza māja”" tiek analizēts abu romānu literārais hronotops. Laiktelpas tiek aplūkotas, iedalot tās vairākās kategorijās: psiholoģiskais hronotops, kurā tiek aplūkota tēlu iekšējā pasaule, vēsturiskais jeb reālo vidi atveidojošs hronotops, satikšanās hronotops un dārza hronotops, kurā tiek aplūkotas dārza funkcijas un nozīme romānos. Pievēršoties laiktelpas vispārīgajam raksturojumam un klasificēšanai, autore skaidro laiktelpas jēdzienu, vēstījuma veidus un paņēmienus, kā arī psiholoģiskā romāna iezīmes.

In the bachelor’s thesis "Chronotope in novel "Cilvēki dārzā" by A. Grigulis and novel "Dārza māja" by K. Zariņš" there is the analysis of the literary chronotope. Timespace is covered by a number of categories: psychological chronotope, in which the main object is inner world of the characters, historical chronotope, meeting chronotope and the chronotope of garden, in which main focus is on garden’s functions and meaning in the novels. Focusing on the general nature and classification of the timespace, the author makes clear the concept of the chronotope, the types and techniques of the narrative, and the features of a psychological novel.
Chronotope in novel "Cilvēki dārzā" by A. Grigulis and novel "Dārza māja" by K. Zariņš
Keywords: Filoloģija; Arvīds Grigulis; Kārlis Zariņš; hronotops; psiholoģiskais romāns; dārzs