Nedzimušas dzīvības un jaundzimušas bērna dzīvības krimināltiesiskā aizsardzība - Rimaševskis, Lauris (Latvijas Universitāte, 2012)
Darba mērķis ir veikt pētījumu un izstrādāt priekšlikumus nedzimušas dzīvības un jaundzimuša bērna dzīvības krimināltiesiskās aizsardzības pilnveidošanai. Pirmajā nodaļā autors aplūko cilvēka dzīvības sākuma momenta noteikšanu. Otrajā nodaļā tiek analizēts Krimināllikuma 119.pants, analizēta tiesu prakse par jaundzimuša bērna dzīvības atņemšanu un tās kvalifikācijas problēmām. Trešajā nodaļā tiek analizēti grūtniecības pārtraukšanas medicīniskie un juridiskie kritēriji. Kā galvenā problēma tiek izvirzīts tas, ka Krimināllikums aizsargā tikai dzimstoša bērna tiesības uz dzīvību un sievietes dzīvību un veselību, bet netiek aizsargātas augļa tiesības piedzimt, tādēļ būtu nepieciešams papildināt Krimināllikumu ar normām par nedzimušas dzīvības aizsardzību.

The aim of the work is to work out proposals for improvement of protection of unborn and newborn child’s life in Criminal Law. In the first chapter the author writes about the commencement of the child’s life. In the second chapter author discusses the paragraph 119 in Penal Code. Author analyses this crime; analyses legal proceedings of newborn murders. In the third chapter author deals with medical and juridical standards of ceasing of pregnancy. The main problem in author’s opinion is that the Penal Code protects the rights of the newborn child and the women’s rights on their health and life, but the rights of the foetus are not protected. At the end author suggests to supplement the Penal Code with norms about protection of foetus.
Protection of unborn and newborn child's life in criminal law
Keywords: Juridiskā zinātne