Pacientu ar demenci medikamentozās aprūpes īpatnības - Vaičuka, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2022)
Demence ir smadzeņu darbības traucējumi, kas izsauc neatgriezeniskus, pieaugošus un daudzpusīgus kognitīvo jeb prāta funkciju traucējumus, kuru rezultātā rodas atmiņas, valodas, vizuāli telpiskās izjūtas, prasmju un spriešanas spēju izmaiņas. Kognitīvie traucējumi sākotnēji ir viegli un var tikt sajaukti ar normālu novecošanas procesu. Taču ar laiku tie var kļūt smagāki un kombinēties ar dažādas intensitātes personības un uzvedības izmaiņām, ierobežojot un apgrūtinot ikdienas aktivitātes, salīdzinājumā ar iepriekšējo dzīves periodu. Biežākie demences veidi ir Alcheimera slimība un smadzeņu asinsrites traucējumu izraisīta jeb vaskulāra demence Līdzcilvēki un personāls ir tie, kas savā ziņā uz veco cilvēku iedarbojas kā zāles. Tādēļ demento pacientu aprūpe ir specialitāte, kas prasa īpašas zināšanas, medikamentozās aprūpes īpatnības, kas ietver sevī psihosociālos, bioloģiskos un ārējās vides faktorus. Bez skaidras pārliecības par savu lomu un mērķiem aprūpē iesaistītā darbinieka attieksme var dažādi ietekmēt pacienta aprūpi. Katram darbiniekam vai speciālistam jānonāk pie pārliecības, pacientu dzīves uzlabošana ir jāveicina un jāuztur tās kvalitāte ar pašaizliedzīgu un prasmīgu aprūpi. Lai noskaidrotu kādas ir pacientu ar demenci medikamentozās aprūpes īpatnības X psihoneiroloģiskā slimnīcā, tika veikta māsu anonīma aptauja. Darbs sastāv no ievada, 2 daļām, secinājumiem un pielikumiem. Darbā ir iekļauti 12.attēli. Analīzei tika izmantoti 20. literatūras avoti. Pētījuma mērķis: Noskaidrot pacientu ar demenci medikamentozās aprūpes īpatnības. Pētījuma jautājums: kādas ir pacientu ar demenci medikamentozās aprūpes īpatnības? Pētniecības metode ir anketēšana. Mērķa grupa ir X slimnīcas māsas, kuras ikdienā strādā ar demences pacientiem. Pirmajā darba daļā tiek dots kopsavilkums par apzināto un analizēto literatūru par izvēlēto pētījuma tēmu. Otrajā darba daļā tiek īsi aprakstīta apzināta un analizēta literatūra par pētījuma metodiku Darbā iegūtie rezultāti apstiprina pētījuma jautājumu. Atslēgvārdi: māsas, demences pacienti, aprūpe

Dementia is a brain disorder that causes irreversible, increasing and versatile cognitive or mental impairment, resulting in changes in memory, language, visual spatial sense, skills and judgment capabilities. Cognitive impairment is initially mild and can be confused with a normal process of aging. But with time, they can become more severe and combine with changes in personality and behavior of varying intensity, limiting and burdening everyday activities compared with the previous life period. The most common types of dementia are Alzheimer's disease and vascular dementia caused by brain circulatory problems. People and staff are those who, in some ways, act as medicines on the elderly. Therefore, demento patient care is a speciality that requires special knowledge, special features of medical care, which includes psychosocial, biological and external environmental factors. Without clear confidence in their role and objectives, the attitudes of the worker involved in the care may have a different effect on the patient's care. Every employee or professional must come to a conviction, improve the lives of patients should be promoted and maintained with dedicated and skilled care. An anonymous survey of nurses was conducted to find out what the special features of medical care in X psychoneurological hospital are. The work consists of an introduction, 2 parts, conclusions and attachments. The work includes pictures 12. The 20 th literature sources were used for analysis. The purpose of the study is to clarify the special nature of medical care in patients with dementia. Question of study: What are the special features of medical care for patients with dementia? The research method is anketting. The target group is X hospital nurses who work daily with dementia patients. The first part of the work provides a summary of the literature identified and analysed on the selected subject of the study. The second part of the work briefly describes a deliberate and analysed literature on the methodology of the study The results of the work confirm the issue of the study. Keywords: nurses, dementia patients, care
Peculiarities of medical care for patient with dementia
Keywords: Medicīna; māsas; demences pacienti; aprūpe; demence; medikamentozā aprūpe