Per- un polifluoralkil savienojumu noteikšana bērnu pārtikā - Dreimane, Simona (Latvijas Universitāte, 2023)
Per- un polifluoralkil savienojumu noteikšana bērnu pārtikā. Dreimane S., darba vadītāja Mg. ķīm. Pasečnaja E. Bakalaura darbs, 37 lappuses, 10 attēli, 6 tabulas, 32 literatūras avoti, 1 pielikums. Latviešu valodā. Bakalaura darbā ir apkopota informācija par per – un polifluoralkil savienojumu uzbūvi, īpašībām, toksicitāti, iegūšanu un analīzes metodēm, apskatīti šo savienojumu piesārņojuma avoti un kā tie nonāk pārtikas ķēdē. Eksperimentālajā daļā veikta per – un polifluoralkil savienojumu noteikšana vairākos bērnu pārtikas paraugos, izmantojot pielāgotu analīzes metodi, kas ietver paraugu ekstrakciju un attīrīšanu. Paraugi analizēti ar šķidruma hromatogrāfiju apvienojumā ar augstas izšķirtspējas masspektrometriju. Eksperimentāli iegūtie rezultāti salīdzināti ar likumdošanas noteiktajām normām. PER- UN POLIFLUORALKIL SAVIENOJUMI (PFAS), BĒRNU PĀRTIKA, PĀRTIKAS PIESĀRŅOJUMS, ŠĶIDRUMA HROMATOGRĀFIJA, AUGSTAS IZŠĶĪRTSPĒJAS MASSPEKTROMETRIJA

Determination of selected per- and polyfluoroalkyl compounds in baby food. Dreimane S., supervisor Mg. chem. Pasecnaja E. Bachelor's thesis, 37 pages, 10 images, 6 tables, 32 literature sources, 1 appendice. In Latvian. The bachelor's thesis contains information about the structure, properties, toxicity, acquisition and analysis methods of per- and polyfluoroalkyl compounds, it has been clarified what are the sources of pollution of these compounds and how they enter the food chain. In the experimental part, the determination of per- and polyfluoroalkyl compounds in several samples of children's food was carried out using an adapted analysis method, which includes sample extraction and purification. The samples were analyzed by liquid chromatography high resolution mass spectrometry. The experimentally obtained results are compared with the established legislation. PER- AND POLIFLUORALKYL COMPOUNDS (PFAS), BABY FOOD, FOOD CONTAMINATION, LIQUID CHROMATOGRAPHY, HIGH RESOLUTION MASS SPECTROMETRY
Determination of selected per- and polyfluoroalkyl compounds in baby food
Keywords: Ķīmija; PER- UN POLIFLUORALKIL SAVIENOJUMI (PFAS); BĒRNU PĀRTIKA; PĀRTIKAS PIESĀRŅOJUMS; ŠĶIDRUMA HROMATOGRĀFIJA; AUGSTAS IZŠĶĪRTSPĒJAS MASSPEKTROMETRIJA