Piedziņas vēršana uz nekustamo īpašumu kā piespiedu izpildes līdzeklis civilprocesā - Paegle, Simona (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma ir piedziņas vēršana uz nekustamo īpašumu kā piespiedu izpildes līdzeklis civilprocesā, kurš noteikts Civilprocesa likuma (turpmāk – CPL) 557.pantā. Darbā tiks aplūkoti tādi jautājumi kā piespiedu līdzekļa raksturošana, tā uzsākšana, process, norise. Tiks aplūkoti arī parādnieka pienākumi civilprocesā, tiesu izpildītāja statuss piedziņas procesā, piedzinēja un citu kreditoru tiesības, tāpat arī tiks aprakstīts nekustamā īpašuma aprakstes process, nekustamā īpašuma novērtēšana un šo darbību nozīme. Sekojoši aprakstīta izsoles procedūra un tās sekas. Šos visus jautājumus definē CPL tiesību normas kopsakarā ar citiem tiesību aktiem, kuros sistemātiski aprakstīta un noteikta kārtība piedziņas vēršanai uz nekustamo īpašumu. Darbā tiks izteikti komentāri par dažādu normatīvo aktu nepilnībām un iespējamo papildinājumu iespējām. Kā arī aplūkoti dažādi procesā noteiktie termiņi procesuālo darbību veikšanai, likumā noteiktā izziņošanas kārtība un piedziņas vēršana uz nekustamo īpašumu nepieciešamība un tās regulējums Latvijas Republikas normatīvajos aktos. Darbā tiks minēta arī autores personīgā pieredze praksē ar piedziņas vēršanu uz nekustamo īpašumu. Procesa gaitā tiks analizēti dažādi Latvijas Republikas tiesību normatīvie akti, aplūkotas Lietuvas un Igaunijas Republiku tiesību normas attiecībā uz piedziņas vēršanu uz nekustamo īpašumu. Atslēgas vārdi – piespiedu izpilde, piedziņas process, nekustamais īpašums, kreditors, parādnieks, izsole.

Bachelor’s thesis theme is recovery’s addressing against immovable property as a forced feature in civil procedure. Research includes questions like forced feature’s description, inception of the procedure, process and procedure of it. Also debtor’s rights and duties in civil procedure, bailiff’s status, creditors rights and duties. Research includes description about how the immovable property is valued, how the auction is hold, the consequences after an auction is held. All these questions have to be researched in context of several legislation who determines the procedure of forced feature as recovery’s addressing against immovable property. The aim is to research procedural actions and to express commentary about some legislation imperfection and possible corrections and innovations which could be made, also if the forced feature is needed in all the cases when creditor wants to recover debt. Research will include author’s personal experience with the civil procedure. The process will be analysed by the laws and regulations of the law of Republic of Latvia, Republic of Estonia and Lithuania. Key words – forced judgments, recovery process, immovable property, the creditor, the debtor, auction.
Addressing of demand for real estate as a measure of constraint in civil procedure
Keywords: Juridiskā zinātne; piespiedu izpilde; piedziņas process; nekustamais īpašums; kreditors; parādnieks