Akūtās situācijas taisnās zarnas vēža ķirurģijā - Ratiani, Iļja (Latvijas Universitāte, 2014)
Nepārtrauktais kolorektāla vēža saslimstības pieaugums, tā vēlīnā diagnostika izraisa slimības atklāšanu jau ar smagām komplikācijām. Pie kam, novērojamā augstā pēcoperāciju letalitāte un invaliditāti izraisošās operācijas, kas komplicēta kolorektālā vēža problēmu padara par vienu no sarežģītākajām un grūti risināmajām abdominālajā ķirurģijā. Šī darba mērķis ir uzlabot savlaicīgu diagnostiku un noteikt optimālāko operācijas laiku un veidu pēc pacienta ar komplicētu taisnās zarnas vēzi iestāšanās stacionārā. Izvērtējot Daugavpils onkoloģiskās slimnīcas ķirurģijas nodaļas un Daugavpils reģionālās slimnīcas onkoķirurģijas nodaļas esošo slimības vēstures datus par pacientiem, kuriem veikta taisnās zarnas ķirurģīskā ārestēšana laika periodā no 1995.gada līdz 2012.gadam, veikts retrospektīvs analītisks pētījums. Radikāla operatīva iejaukšanās tika veikta 509 pacientiem. No tiem Mēs izpētījam 97 pacientus ar taisnās zarnas vēža sarežģījumiem – obturētu zarnu necaurejamību, audzēja cauraugšanu apkārtējos audos un orgānos un asiņošanu ar sekojošu anēmiju.

Undeviating growth of colorectal cancer morbidity, its late diagnostics makes detection of the disease possible only when it already have advanced. High postoperative mortality rate and disability causing operations make colorectal cancer one of the most difficult solving problems in abdominal surgery. The main aim of this research is to improve the diagnostics and set the optimal timing and type of operation after patient with complicated rectal cancer is already hospitalised. Evaluating the patient record data from Daugavpils oncological hospital and Daugavpils regional hospital, which have had rectal cancer surgical treatment during the period from 1995 to 2012 we perfomed a retrospective analytic study. 509 patients have had radical operative treatment. We chose 97 patients with complicated rectal cancer. The complications were - bowel obstruction, tumor growth into the local tissues and organs and bleeding with following anemia.
Emergencies in rectal cancer surgery
Keywords: Medicīna