Hirālās atpazīšanas mehānismu pētījumi īso peptīdu hromatogrāfiskajai sadalei uz krauna ēteru stacionārajām fāzēm - Upmanis, Toms (Latvijas Universitāte, 2024)
Neskatoties uz veiksmīgu krauna ēteru stacionāro fāžu izmantošanu dažādu hirālu pirmējo aminogrupu saturošu savienojumu enantiosadalē, trūkst pētījumu, kas apskata sarežģītākus analītus, kā piemēram, īsos peptīdus. Precīzs mehānisms, kas regulē krauna ētera saistīšanos ar pētāmā analīta stereoizomēriem, joprojām nav skaidrs. Izvēloties zināmu µ-opioīdu receptoru agonistu tetrapeptīdu Tyr-Arg-Phe-Lys-NH2 kā modeļvielu, novērots, ka hirālās stacionārās fāzes, kam pamatā izmantoti (R) un (S)-(3,3'-difenil-1,1'-binaftil)-20-krauna-6 selektori nodrošina optimālus apstākļus šī tetrapeptīda hirālajai hromatogrāfiskai sadalei. Noskaidrots, ka uz šīm stacionārajām fāzēm iespējams izšķirt arī vairāku strukturāli līdzīgu tetrapeptīdu enantiomērus. Lai skaidrotu eksperimentāli novēroto hromatogrāfisko sadali, hirālās atpazīšanas mehānisms tika pētīts ar augstefektīvās šķidruma hromatogrāfijas, masspektrometrijas un kodolu magnētiskās rezonanses spektrometrijas metodēm. KRAUNA ĒTERU HIRĀLĀS STACIONĀRĀS FĀZES; TETRAPEPTĪDI; HIRĀLĀ ATPAZĪŠANA; AMINOSKĀBES; ENANTIOSELEKTIVITĀTE

Despite the successful use of the stationary phases based on crown ethers for the enantioseparations of variety of chiral compounds containing primary amino groups, the lack of studies investigating more structurally complex analytes such as short peptides are evident. Exact mechanisms governing the intermolecular binding between crown ether selector and analyte stereoisomers remain unclear. By choosing a known µ-opioid receptor agonist tetrapeptide Tyr-Arg-Phe-Lys-NH2 we have observed that chiral stationary phases, based on R and S-(3,3'-diphenyl-1,1'-binaphthyl)-20-crown-6 chiral selectors provide optimal conditions for tetrapeptide chiral chromatographic separations. It was later found out that these stationary phases also resolve other structurally similar tetrapeptide enantiomers. In order to rationalize the experimentally observed chromatographic separations, the mechanism of chiral recognition was investigated by high-performance liquid chromatography, mass spectrometry and nuclear magnetic resonance spectrometry. CROWN ETHER CHIRAL STATIONARY PHASES; TETRAPEPTIDE; CHIRAL RECOGNITION; AMINO ACIDS; ENANTIOSELECTIVITY
Promocijas darbs
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Dabaszinātnes (ķīmija); Bioloģija; Dzīvās dabas zinātnes*Life Sciences