Naftas produktu ietekme uz smilšaino nogulumu elektrovadītspējas īpašībām - Dimitrijevs, Edgars (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba “Naftas produktu ietekme uz smilšaino nogulumu elektrovadītspējas īpašībām” mērķis ir izzināt smilšaino nogulumu sastāva, mitruma un tajos esošo naftas produktu mijiedarbības ietekmi uz elektrovadītspējas rādītājiem, pielietojot tiešās izpētes metodes, kā arī izpētīt šo metožu attīstības tendences, pielietošanas nozīmi un iespējas lietišķās ģeoloģijas nozarē. Pētījumā secināts, ka pastāv cieša korelācija starp naftas produkta daudzumu gruntī un tās elektrovadītspējas rādītājiem, taču iegūto rezultātu vispārināšanā ir jāievēro piesardzība, jo pētījuma rezultāti norāda uz problēmām pielietojot elektrovadītspējas zondēšanas metodi lauka apstākļos, kas apgrūtina naftas produktu identificēšanu un iegūto datu interpretāciju.

The aim of the Masters’s thesis - “ Oil product impact on electrical conductivity properties of sandy sediments” is to research the impact of soil content, moisture and oil product interactions on soil electrical conductivity using the direct push methods and to research the development trends, application value and opportunities of these methods. During the research it was concluded that there is a strong correlation between the oil product amount and soil electrical conductivity, but caution should be applied when generalizing the results, since the research revealed deficiencies when using the electrical conductivity direct push method in field setting, which interferes with the identification of oil products and interpretation of results.
Oil product impact on electrical conductivity properties of sandy sediments
Keywords: Ģeoloģija; grunts elektrovadītspēja; naftas produkti; divfāzu šķidrums; tiešās izpētes metode; zondēšana