Eiropas prognožu metodikas pielietošanas iespējas - Popović, Dušan (Latvijas Universitāte, 2012)
Kopš Eiropas Savienības dibināšanas, tās darbība ir orientēta uz patstāvīgu paplašināšanos, orientējoties uz jaunu dalībvalstu pievienošanos. Paplašināšanās ir notikusi vairākos posmos, ko arī autors ir pētījis šajā darbā. Plašāku izpēti un analīzi autors ir veicis par piekto Eiropas Savienības paplašināšanos (2004 un 2007), ar šī perioda jauno dalībvalstu īsu pieredzes aprakstu, kā arī demokrātisko un ekonomisko reformu procesu ietekmi uz šīm valstīm. Tomēr šajā darbā plašāku pētījumu autors veica par Bulgārijas un Rumānijas pievienošanos Eiropas Savienībai, apskatot pamata trūkumus un priekšrocības. Pētījuma mērķis ir raksturot Melnkalnes integrēšanās Eiropas Savienībā tendences un perspektīvas, kā arī to ietekme uz Rietumbalkānu valstīm. Integrācijas process ES, kā viena no stratēģiskajām ārpolitikas un attīstības prioritātēm, atspoguļojas visos reformu procesos valstī, nosakot to pamatstruktūru un dinamiku. Paredzams, ka Melnkalne, kopā ar pārējām valstīm Rietumbalkānu reģionā, kuras plāno kļūt par ES dalībvalstīm, uzmanību pievērsīs visaptverošai dažādu ekonomisko politiku un to instrumentu saskaņošanai, kā arī vispārīgai ekonomiskai attīsīvai. Atslēgas vārdi: Melnkalne, pievienošanās ES, piektā paplašināšanās, Stabilizācijas un Sadarbības nolīgums, Kopenhāgenas kritēriji, ekonomiskā ietekme, Rietumbalkānu valstis.

Since its foundation, the European Union has been in the constant enlargement process to new members that has been done in several phases presented in this paper. A special emphasis is on analysis of the fifth, great enlargement of the Union (2004 and 2007), with a brief review of experiences of all countries, as well as the effects of the process itself on democratic and economic reforms in these countries. However, more attention was paid to Bulgaria and Romania joining the EU including the background of drawbacks and benefits. Research subject in this paper is analysis of trends and perspective of EU integration in Montenegro with their impact on Western Balkan countries. The EU integration process, as the key strategic foreign policy and development priority of Montenegro, is reflected to all reform processes in the country, determining their basic structure and dynamic of change. It is expected that Montenegro, together with other countries in the West Balkan region that are to become EU members, will draw a lesson from a comprehensive insight into relationships between specific economic policies and their instruments, as well as overall economic development. Key words: Montenegro, accession to European Union, the Fifth Enlargement, Stabilization and Association Agreement, Copenhagen criteria, Economic impact, Western Balkan countries.
Performance of European foresight methodology
Keywords: Ekonomika