Pirmsskolas izglītības iestāžu āra vides iekārtojums un izmantošanas iespējas 3-4 gadus vecu bērnu fizisko aktivitāšu sekmēšanai - Papule, Maira (Latvijas Universitāte, 2024)
Autora vārds, uzvārds: Maira Papule Darba nosaukumu: „Pirmsskolas izglītības iestāžu āra vides iekārtojums un izmantošanas iespējas 3-4 gadīgu bērnu fiziskās aktivitātes sekmēšanai” Darba mērķis: noskaidrot pirmsskolu izglītības iestāžu āra vides iekārtojuma un izmantošanas iespēju ietekmi 3-4 gadīgu bērnu fiziskās aktivitātes sekmēšanai. Pētījuma pirmajā daļā, autore apskata zinātnisko literatūru par fiziskajām aktivitātēm 3-4 gadīgiem bērniem, pirmsskolas āra vides iekārtojumu un izmantošanas iespējām. Pētījuma otrajā daļā, autore veic empīrisko pētījumu par pirmsskolas izglītības āra vides iekārtojumu un izmantošanas iespējām 3-4 gadīgu bērnu fiziskās aktivitātes sekmēšanā. Pētījumam tika aptaujātas 205 pirmsskolu iestādes vadītājas un intervēti četri eksperti – pirmsskolas sporta skolotāja, fizioterapeits, pirmsskolas vadītāja, rotaļu laukumu izstrādes pārstāve. Pētījumā iegūtie rezultāti apstiprināja, ka iestāžu āra vides iekārtojums un izmantošanas iespējas ir vairāk kā apmierinošas. Pirmsskolu āra teritorija, galvenokārt, ir droša, apgaismota, ar dabas elementiem papildināta; tā nodrošina un sekmē 3-4 gadīgu bērnu iesaistīšanos daudzveidīgās fiziskajās aktivitātēs – gan, izmantojot dažādu konstrukciju un dabas elementu izaicinājumu, gan piedaloties dārza darbos. Darbs sastāv no 52. lapaspusēm, 12 attēliem, 55 izmantotās literatūras un avotiem, 14 pielikumiem

Name, surname of author: Maira Papule Name of thesis: “Outdoor environment design and utilization opportunities for preschool educational institutions to promote physical activities for 3-4 year old children” The aim of the thesis: To investigate the impact of outdoor environment design and utilization opportunities in preschool educational institutions on promoting physical activities for 3-4 year old children. In the first part of the study, the author reviews the scientific literature on physical activities for 3-4 year old children, as well as the outdoor environment design and utilization opportunities in preschools. In the second part of the study, the author conducts an empirical research on the outdoor environment design and utilization opportunities in promoting physical activities for 3-4 year old children in preschool education. The study involved surveys of 205 preschool institutional leaders and interviews with four experts – a preschool sports teacher, physiotherapist, preschool director, and a representative for playground development. The results of the study confirmed that the outdoor environment design and utilization opportunities in the institutions are more than satisfactory. The outdoor areas of the preschools are primarily safe, well-lit, and complemented with natural elements; they provide and promote the involvement of 3-4 year old children in diverse physical activities – by using challenges offered by various structures and natural elements, participating in garden and institution maintenance activities, and celebrating festivals. The thesis consists of 52 pages, 12 images, 55 references, and 14 appendices.
The arrangement of the outdoor environment of pre-school educational institutions and the possibilities of use for the promotion of physical activities of 3-4-year-old children
Keywords: Izglītības zinātnes; Pirmsskola; 3 - 4 gadīgi bērni; Āra vides iekārtojums; Āra vides izmanošanas iespējas; Fiziskā aktivitāte