Nepilngadīgo lietu izmeklēšanas un iztiesāšanas īpatnības - Jančenko, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba temats ir „Nepilngadīgo lietu izmeklēšanas un iztiesāšanas īpatnības”. Minēta darba uzdevumi – analizēt nepilngadīgo, kas bauda tiesības uz aizstāvību, kā kriminālprocesa dalībnieku, apskatīt kriminālprocesa īpatnības pirmstiesas procesā un tiesas izmeklēšanas laikā lietās par nepilngadīgo izdarītajiem noziedzīgiem nodarījumiem veicot teorijas salīdzināšanu ar praksi. Maģistra darbs sastāv no ievada, piecām nodaļām, secinājumiem, priekšlikumiem un pielikumiem. 1.nodaļā „Nepilngadīgā kriminālprocesa dalībnieka, kas bauda tiesības uz aizstāvību” vispārīgs raksturojums - tiek aplūkotas nepilngadīgas personas jēdziena noskaidrošana, analīze un izpēte, ka arī tika izteiktas savas domās attiecībā uz nepilngadīgo, kā kriminālprocesā iesaistītu personu, kas baudas tiesības uz aizstāvību. Tika veikts salīdzinājums Kriminālprocesa likumu ar Latvijas Kriminālprocesa kodeksu un Civillikumu. 2.nodaļā „Kriminālprocesa uzsākšanas īpatnības lietās par nepilngadīgo izdarītajiem noziedzīgiem nodarījumiem” – tiek aplūkots kas ir „nepilngadīgo lieta”, kriminālprocesa uzsākšanas īpatnības, ja tajā ir iesaistītas nepilngadīgas personas, kas procesa virzītājam ir jāpārbauda pirms uzsākot kriminālprocesu, kā arī lēmuma par kriminālprocesa uzsākšanu noformēšana un paziņošana. 3.nodaļā „Pirmstiesas procesa īpatnības kriminālprocesos par nepilngadīgo izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem” – tiek aplūkotas izmeklēšanas darbības veikšanas īpatnības ar nepilngadīgo, kas bauda tiesības uz aizstāvību. Tiek aplūkotas procesuālo piespiedu līdzekļu piemērošanas pamati un kārtība, un proti, tiek aplūkoti jautājumi, kas saistīti ar nepilngadīga aizturēšanu, apcietinājuma un mājas aresta piemērošanu, kā arī tiek aplūkoti „speciālie” drošības līdzekli, kurus var piemērot tikai nepilngadīgajiem, un proti, par nepilngadīgā ievietošanu sociālās korekcijas izglītības iestādes un nepilngadīgā nodošana vecāku vai aizbildņu pārraudzībā pamats un kārtība. Papildus minētājam tiek aplūkoti jautājumi, kas saistīti ar nepilngadīgo, kurš izdarīja noziedzīgu nodarījumu, saukšanas pie kriminālatbildības, procesuālās kārtības īpatnības un pirmstiesas procesa pabeigšanas veidi kriminālprocesos par nepilngadīgo izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem. 4.nodaļā „Tiesvedības norises īpatnības” aplūkotas krimināllietu sagatavošana iztiesāšanai, ja apsūdzētais ir nepilngadīgs. Tiek apskatīti jautājumi par krimināllietas sagatavošanu iztiesāšanai vispārējā un neatliekamības kārtībā, saīsinātajā un vienošanās procesā. Tāpat arī apskatīti jautājumi, kas attiecās uz nepilngadīgo lietu iztiesāšanas norisi. 5.nodaļā „Atbrīvošana no kriminālatbildības un audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošana nepilngadīgajiem” tiek apskatīti statistikas dati par visvairāk piemērotajiem audzinoša rakstura piespiedu līdzekļiem, kā arī tiek apskatīti tiesas nolēmumu un tiesas motivācija piemērojot vienu no likumā „Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem”. Maģistra darba izstrādes laikā secinu, ka gan nepilngadīgo lietu izmeklēšanā, gan iztiesāšanā ir daudz nepilnību, kuras ir nepieciešams novēst papildinot Kriminālprocesa likuma pastāvošās tiesību normas, tādējādi, vairāk nodrošinātu nepilngadīgā, kas baudas tiesības uz aizstāvību, interešu aizsardzību.

Master's thesis theme is „Minor's criminal cases investigation and adjudication peculiarities”. Terms of reference is to analyze minors, who has the right of defense as participant of criminal proceedings, analyze the peculiarities of the pre-trial proceedings and during the court investigation on cases, when minor has committed a criminal offense, making a comparison of theory with practice. Master’s thesis consists of introduction, five chapters, conclusions, proposals and attachments. Chapter 1 „Minors as criminal proceeding participant, who has the right of the defense” general description - is discussed minors concept, analysis and research, as well author expressed thoughts about the minor as participant in criminal proceedings and the person, who has the right of the defense. A comparison was made of the Criminal Procedure Law with Latvian Criminal Code and the Civil Procedure Law. Chapter 2 „Peculiarities of initiation of criminal proceedings on cases, when minor has committed a criminal offense” – is viewed what is „the minors case”, peculiarities of initiation of criminal proceedings if the minors are involved, what process facilitator has to check before start the criminal proceedings, as well as the decision of the initiation of criminal proceedings formalization and reporting. Chapter 3 „Pre-trial process peculiarities on cases, when minor has committed a criminal offense” – is viewed investigative activities performance on the minors case, who has the right of the defense. Is viewed procedural coercive measures of application basis and order, is viewed issues, which is connected to the detention of minors and the application of house arrest, as well as is viewed „special” security feature, that can be applied only to the minors, and in particular for the minors inserting social correction educational institution and the transfer of the minor under the supervision of a parent or guardian basis and order. In addition, is viewed issues, which are related of minors, who commited a criminal offense, criminally liable prosecution, specificities of procedure and types of pre-trial process completion in criminal cases minors committed offenses. Chapter 4 „Judicial proceedings peculiarities” is viewed preparation of criminal case to the trial if the accused is minor. Are viewed issues of criminal cases preparation to the trial in general and urgency order, summary and agreement proceedings. Also are viewed issues related to the minors in court. Chapter 5 „Exemption from criminal responsibility and application of correctional nature coercive measure to minors” are viewed statistics on the most suitable measure of compulsion application, as well as is viewed judgments and legal motivation applying on of Law „On of Educational Corrective Measures application for children”. During development of master’s thesis, author concludes that the minors cases investigation and adjudication, there are many shortcomings, which needs to be prevented by supplementing the Criminal Procedure Law of existing law, thus to provide minors protection of interests, who has the right to the defense.
Minor's criminal cases investigation and adjudication peculiarities
Keywords: Juridiskā zinātne