Atšķirīgas attieksmes aizliegums darba tiesiskajās attiecībās - Suveizda, Dace (Latvijas Universitāte, 2008)
Visi cilvēku vienlīdzība likuma priekšā ir viena no cilvēka pamattiesībām. Atsevišķu personu grupu diskriminācija, kas ir viena no aizliegtas atšķirīgas attieksmes izpausmēm, darba tiesiskajās attiecībās ir aktuāla problēma. Darbā autore apskata atšķirīgu attieksmi atkarībā no personas invaliditātes, kas ir Latvijā pagaidām vismazāk pētītais no iespējamas aizliegtas atšķirīgas attieksmes pamatiem. Normatīvais regulējums Latvijā šajā jautājumā ir nepilnīgs, kas izskaidrojams ar to, ka atšķirīgas attieksmes aizlieguma princips Latvijā galvenokārt tiek ieviests ar Eiropas Savienības tiesību aktiem, līdz ar to šī izpratne sākusi veidoties salīdzinoši nesen un tiek nepātraukti pilnveidota. Darba tapšanas brīdī Saeimā pirmajā lasījumā ir pieņemts Invaliditātes likuma projekts, kas var radīt krasas pārmaiņas saistībā ar invaliditātes tiesisko regulējumu.

All humans are equal - this is one of the fundamental rights. Discrimination as one of the prohibited differences of treatment is a problem in labour relations. The author writes about difference of treatment what depends of a disability. There are no many researhes about this topic in Latvia, yet. The prohibition of the diference of treatment is established in Latvia by European Union law, for instance, directives. So the conception of disrimination, different and equal treatment is not long in our country. At the moment the Parliament of the Republic has adopted the new Disability law at the first reading and perhaps there will be changes.
A Prohibition of a Discrimination in Labour Realtions
Keywords: Juridiskā zinātne