Izdegšanas apakštipi un ar tiem saistītie darba faktori klientu apaklpošanas nozarē strādājošajiem - Niklase, Paula Patrīcija (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis bija pārbaudīt izdegšanas klīnisko apakštipu rādītājus klientu apkalpošanas nozarē strādājošajiem viena uzņēmuma ietvaros, kā arī, darba faktoru (emocionālās prasības, darba vide un sociālais atbalsts, un lomu konflikts) un sociāldemogrāfisko faktoru potenciālo saistību ar izdegšanas apakštipiem. Pētījumā piedalījās 51 dalībnieks. Pētījuma veikšanai tika izmantota ‘’Izdegšanas klīnisko apakštipu aptauja’’ un atsevišķi panti no ‘’Kopenhāgenas psihosociālās aptaujas 3.versija’’. Tika atklāta statistiski nozīmīga, pozitīva saistība ar emocionālajām prasībām un apakštipiem Neizaicināts un Padevies, kā arī statistiski nozīmīga, negatīva korelācija ar darba vidi un sociālo atbalstu, un apakštipiem Neizaicināts un Padevies. Nozīmīga, negatīva korelācija bija ar vecumam ar iepriekšminētajiem izdegšanas apakštipiem.

The aim of this study was to examine indicators of burnout clinical subtypes among employees working in the customer service within one company, as well as the potential associations between work factors (emotional demands, work enviroment and social support, role conflict), socio-demographic factors and burnout subtypes. A total 51 participants took part in the study. The ‘’Burnout Clinical Subtype Questionnarie’’ and selected articles from the ‘’Copenhagen Psychosocial Questionnaire 3rd version’’ were used for data collection. A statiscially significant, positive correlation was found between emotional demands and the subtypes Underchallenged and Worn-out, as well as statistically significat, negative correlation was found between the work enviroment and social support, and subtypes Underchallenged and Worn-out. A significant, negative correlation was also observed with the age and burnout subtypes Underchallenged and Worn-out.
Burnout Subtypes And Associated Work Factors Among Customer Service Professionals
Keywords: Psiholoģija; profesionālā izdegšana; izdegšanas klīniskie apakštipi; darba faktori; klientu apkalpošanas nozares darbinieki