Pieteikuma iesniegšana administratīvajā tiesā. - Krūmiņa, Ieva (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbā tiek analizēts privātpersonas pieteikuma administratīvajā rajona tiesā iesniegšanas tiesiskie aspekti, kā arī pieteikums, kā administratīvās tiesvedības uzsākšanas pamats. Maģistra darba mērķis ir analizēt pieteikumu, tā formu, saturu, priekšmetu, personu rīcībspēju iesniegt tiesā pieteikumu, kā arī pieteikuma tālāko virzību pēc iesniegšanas tiesas kancelejā. Vienlaikus tiks skaidrota pieteikuma būtība un sniegti iespējamie risinājumi administratīvā procesa tiesā uzlabošanai. Maģistra darba ietvaros tiek analizētas dažādas publikācijas, tiesu statistikas rādītāji, kā arī jaunākā tiesu prakse. Maģistra darba pirmajā daļā tiek aplūkoti pieteikuma teorētiskie aspekti un nosacījumi sekmīga pieteikuma tālākai virzībai un administratīvās lietas ierosināšanai. Savukārt maģistra darba otrā daļā, analizējot līdzšinējo tiesu praksi, tiek analizēti Administratīvās rajona tiesas lēmumi par pieteikuma tālāko virzību, kā arī iemesli, kāpēc pieteikums tiek pieņemts, atstāts bez virzības vai tiek pieņemts lēmums par atteikumu pieņemt pieteikumu. Secinājumos ir izstrādāti priekšlikumi administratīvā procesa tiesā un pieteikuma iesniegšanas un izskatīšanas par tā tālāko virzību procesa uzlabošanai. Atslēgvārdi: pieteikums, administratīvais akts, apstrīdēšana, iestāde, tiesa.

In the master`s work there is made a research about person’s application, which is handed in Administrative district’s court. It is the reason to start the administrative procedure. The master`s work’s aim is to research the application, its type and content, the person’s legal capacity to hand in the application. Although the aim of the work is to see the next steps of the application’s directions, when the application is handed in. At the same time there is explained the quiddity of the application and offered the solutions to improve the administrative procedure. In the master`s work there are analyzed different publications, the statistical data and the most recent jurisprudence. In the first part of the master`s work the application’s the theoretical aspects and conditions are discussed. If they are successful, than it is the reason to take proceedings in the administrative court. But in the second part of the work with the help of the most recent jurisprudence, there are explained the reasons, why the application is accepted, left without progress or there is accepted decision to reject the application. In the conclusions there are worked out the suggestions to improve the administrative procedure and the application’s introduction and consideration. Keywords: application, administrative act, challenge, institution, court.
Application to Administrative court.
Keywords: Juridiskā zinātne