Cēsu viduslaiku pils praktiskā saglabāšana (1903–1974) - Kalniņš, Gundars (Latvijas Universitāte, 2006)
Bakalaura darba tēma ir „Cēsu viduslaiku pils praktiskā saglabāšana (1903-1974)”. Sakarā ar līdzšinējo pētījumu trūkumu, vēl jo projām pastāv nepamatots uzskats, ka Cēsu pilsdrupas līdz mūsdienām ir saglabājušās nepārveidotā izskatā. Izpētes rezultātā noskaidrojies, ka šis mīts ir pretrunā ar patieso situāciju, jo 20.gadsimta gaitā šīs pilsdrupas ir ievērojami pārveidotas, kādēļ zaudējušas daļu sava autentiskuma, vienlaikus kļūstot par senatnes pieminekļu praktiskās saglabāšanas vēstures spoguli. Lai vispusīgi izpētītu pils saglabāšanas vēsturi, darbā izvērtēti ne tikai mūru konservācijas, restaurācijas un atjaunošanas darbi, bet arī pilsdrupu un to teritorijas labiekārtošanas pasākumi, kā arī aplūkojamajā periodā pastāvošais arheoloģiskās un vēsturiskās izpētes līmenis.

Research on “Preservation of Cesis Medieval Castle (1903-1974)” shows that the castle in it’s almost 200 year long preservation process had been changed a lot. Despite this fact it is still popular to see Cesis castle ruins as authentic 16th century monument. Preservation of Cesis castle ruins from 1903 to 1974 generally had been done to prevent collapse threats in the separate castle parts and to insure security of visitors. To give a comprehensive survey on history of Cesis castle preservation, author focus not only on preservation of unsafe constructions but also on improvement of castle’s territory and on level of research, which makes base for practical activities.
Preservation of Cesis Medieval Castle (1903-1974)
Keywords: Vēsture