Starpdisciplinārā mācību pieeja kultūras un mākslas studijās vidusskolā - Sula, Raina (Latvijas Universitāte, 2019)
Skolotāja pieredzes darbā “Starpdisciplinārā mācību pieeja kultūras un mākslas studijās vidusskolā” apkopota pieredze un izvērtēti jaunas pieejas mācību saturam ieviešanas piemēri kultūras izpratnes un pašizpausmes mākslā jomas satura realizēšanā vidusskolā, veidojot starpdisciplinārus sadarbības modeļus gan jomas ietvaros, gan sadarbībā ar citu jomu mācību priekšmetiem. Pieeju maiņu izglītībā nosaka skolēna vajadzības, tuvinot apmācības procesu reālajai dzīvei.Svarīgi, lai skolēns mācoties spēj saskatīt iespējas uzlabot savu dzīvi, paplašinot redzesloku, attīstot dažādas prasmes, veidojot paradumus un izsakot personīgu attieksmi. Mācību procesā tiek akcentētas skolēna iniciatīvas un vadības uzņemšanās mērķa sasniegšanai, jaunu risinājumu meklēšanai un realizēšanai. Skolotāja pieredzes darba mērķis ir izpētīt starpdisciplinārās mācību pieejas izmantošanas iespējas kultūras un mākslas studijās vidusskolā. Tika plānoti un realizēti divi starpdisciplināri sadarbības modeļi vienas tēmas apguvei, analizētas sadarbības stundās realizētās starpdisciplinārās mācību pieejas izmantošanas iespējas. Darbā iekļauta trīs skolotāju pieredze sadarbība procesa veidošanā. Darbs strukturēts kā skolotāja pieredzes darbs, atspoguļojot plānošanas, organizēšanas, izvērtēšanas un dalīšanās pieredzē darbu. Pētījums veikts 2018./2019. mācību gadā Ķekavas vidusskolā. Atslēgas vārdi: starpdisciplinārā mācību pieeja, sadarbības forma, kultūras un mākslas studijas, pedagoga profesionālā kompetence, kultūrizpratnes un pašizpausmes mākslā joma.

The experience of the teacher “Interdisciplinary Learning Approach to Cultural and Art Classes at the Secondary School” summarizes the experience and examples of the implementation of the new approach to teaching content in the realization of the content of the field of cultural awareness and self-expression in secondary school, creating interdisciplinary models of cooperation both in the field and in cooperation with other subjects. Changing access to education determines the needs of the learner by bringing the learning process closer to real life. It is important that the pupil is able to perceive opportunities to improve his life by expanding the horizons, developing different skills, developing habits and expressing personal attitudes. The learning process focuses on the pupil's initiatives and the management's commitment to achieving the goal, finding and implementing new solutions. The aim of the teacher work is to explore the possibilities of using interdisciplinary learning approaches in cultural and art classes at the secondary school. Two interdisciplinary collaborative models for learning one theme were planned and implemented, and opportunities for using the interdisciplinary learning approach implemented in the collaborative lessons were analyzed. The work includes the experience of three teachers in development of collaborative process. The work is structured as a work experience of the teacher, reflecting the work of planning, organizing, evaluating and sharing experience. The Research conducted in school year 2018/2019 at Kekava Secondary School. Keywords: interdisciplinary learning approach, collaborative form, cultural and art studies, teacher professional competence, cultural literacy and self-expression in art.
Interdisciplinary Learning Approach to Cultural and Art Classes at the Secondary School
Keywords: Pedagoģija; starpdisciplinārā mācību pieeja; sadarbības forma; kultūras un mākslas studijas; kultūras un mākslas studijas; kultūrizpratnes un pašizpausmes mākslā joma