Acu pilienu mikrobioloģiski izmeklējumi - Oļeiņika, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbs rakstīts latviešu valodā uz 29 lappusēm. Tas satur 6 tabulas, 7 zīmējumus, 23 atsauces uz literatūras avotiem un 2 pielikumus. Mērķis: Izpētīt konservantus saturošo un konservantus nesaturošo mākslīgo asaru mikrobioloģisko sastāvu lietošanas laikā Uzdevumi: Salīdzināt bakteriālo piesārņojumu mākslīgo asaru pilienos bez konservantiem un ar konservantiem pēc glabāšanas istabas temperatūrā, pēc to ikdienas lietošanas un pēc lietošanas termiņa beigām. Kā arī novērtēt mākslīgo asaru baktericīdās īpašības. Rezultāti: Nevienā pilienu pudelītē ar konservantiem netika konstatēts bakteriālais piesārņojums. Savukārt, mākslīgajām asarām bez konservantiem netika novērotas antibakteriālas īpašības. Pētījums paradīja, ka lietošanas noteikumu neievērošanas rezultātā būtiski palielinās bakteriālā piesārņojuma rašanās iespējamība.

Bachelor thesis is written in Latvian on 29 pages. It contains 6 tables, 7 figures, 23 references to literature sources and 2 appendixes. Aim: To evaluate the possibility of bacterial contamination in preservative and preservative-free artificial tear solutions during period of use. Tasks: To compare bacterial contamination in preservative and preservative-free artificial tear solutions after storing at room temperature, period of use, past the expiration date and to evaluate preservative and preservative-free artificial tear solution antibacterial properties. Results: None of preservative artificial tear solution bacterial contamination was found. Preservative-free artificial tear solutions do not have antibacterial properties. The results show that patient non-compliance with treatment rules, increase the risk of bacterial contamination.
Eye drop microbiological analysis
Keywords: Fizika; sausās acs sindroms; acu pilieni; konservanti; bakteriālais piesārņojums; mikroorganismu rezistence