Plašsaziņas līdzekļu tiesību uz vārda brīvību līdzsvarošana ar personas tiesībām uz privāto dzīvi - Riks, Mārcis (Latvijas Universitāte, 2018)
Plašsaziņas līdzekļi, īstenojot konstitūcijā nostiprinātās tiesības uz vārda brīvību un savu svarīgo lomu demokrātiskā sabiedrībā, ik dienu publicē rakstus un fotogrāfijas, kā arī translē raidījumus televīzijā un radio par sabiedrībā aktuāliem notikumiem. Šīs darbības nereti skar personas tiesību uz privāto dzīvi elementus, tajā skaitā tiesības uz savu attēlu, līdz ar to aktuāls ir jautājums par plašsaziņas līdzekļu vārda brīvības robežām un personas tiesībām nepieļaut pārmērīgu plašsaziņas līdzekļu iejaukšanos privātajā dzīvē. Šajā maģistra darbā autors pētīs plašsaziņas līdzekļu tiesību uz vārda brīvību un personas tiesību uz privāto dzīvi kolīziju, analizējot nosacījumus un apstākļus, kas jāņem vērā līdzsvarojot personas tiesības uz savu attēlu un plašsaziņas līdzekļu tiesības uz vārda brīvību un atklājot gadījumus, kad ir konstatējama pārmērīga tiesību uz savu attēlu un tiesību uz vārda brīvību ierobežošana.

By exercising the constitutional rights to freedom of expression and the important role in democratic society, each day the mass media publishes articles and photos, as well as transmits broadcasts on television and radio about topical events. These activities often affects the elements of the rights to privacy, such as rights to image, therefore the issue between the limits of the mass media rights to freedom of expression and the rights of a person to prevent excessive mass media interference in his rights of privacy is topical. The author of this master’s thesis will research the conflict between the mass media rights to expression of freedom and the person’s rights to his privacy by analyzing the rules and conditions that must be taken into account when balancing the person’s rights to his image and the mass media rights to freedom of expression and by revealing cases when excessive right to image and right to freedom of expression limitation can be detected.
Balancing the mass media rights to freedom of expression with the rights of the individual to his privacy
Keywords: Juridiskā zinātne; plašsaziņas līdzekļi; vārda brīvība; privātā dzīve; tiesības uz savu attēlu; kolīzija