Miega traucējumi kā operāciju māsas darba kvalitātes ietekmējošais faktors - Martina, Laima (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma „Miega traucējumi kā operāciju māsas darba kvalitātes ietekmējošais faktors”. Tēmas aktualitāti nosaka praktizējošu operāciju māsu trūkums veselības aprūpē. Ar šo problēmu saskaras ne tikai operāciju māsas, bet visas veselības aprūpes nozare. Operāciju māsām jāsastopas ar augstu darba slodzi, samazinātu medicīnas personālu un stresu, kas ietekmē uz miega kvalitāti. Sakarā ar paaugstinātu darba slodzi pieaug spriedze, līdz ar to miega kvalitāte pasliktinās un līdz ar to samazinās darba ātrums, koncentrācijas spēja kura dēļ operācijas māsa var pieļaust kļūdu darbā. Pētījuma jautājums – Kā miega traucējumi ietekmē operācijas māsu darbu? Veicot pētījuma analīzi, darba autore var atbildēt, ka miega traucējums ir operācijas māsas darba kvalitātes ietekmējošais faktors. Darbā veikts zinātniskās literatūras apraksts par miega traucējumiem un fizioloģiju, kā arī aprakstīti operācijas māsas darba pienākumi, kā arī veikts pētījums, lai noskaidrotu miega traucējumu ietekmi uz operācijas māsas darbu. Darbā tika pielietota kvalitatīva pētniecības metode – intervija. Pētniecības instruments – intervijas jautājumi. Darba pētījuma daļā bija veiktas intervijas ar 10 respondentiem no X slimnīcām. Darba rezultāti apkopoti, tika veikta kontenanalīze. Tabulas ar kontenanalīzi atrodas pielikumā un ir attēloti 10 tabulās.

The subject of the bachelor’s work entitled „Sleep disorder that the impact of the quality of the operation’s nurses”. The topically of the topic determines the lack of medical staff working in nursing staff, as well as the ack of medical staff. This problem is faced not only by operation’s room nurses but by all healthcare professionals in the industry. Operation’s room nurses face high worloads, reduced medical staff and stress, wich affects the quality of sleep. Due to the increased workload it’s increases stress, the quality of sleep deteriorates and, consequently, the speed of work decreases, the ability to concentrate due to wich the operating nurses may make a mistake at work. Research question – How do sleep disorder affect the operation of operating nurses? During the analysis of the study, the author of the bachelor work can answer that sleep disturbance is a factor infuelncing the quality of work of the operation nurse. The paper describes the scientific literature on sleep disorder and physiology, as well as the duties of a operating nurse, as well as a study on the impact of sleep disorders on the work of a operating nurse. In bachelor work was used qualitative research method – interview. Research tool – interview questions. In the part of the study, interviews were conducted with 10 respondents from X hospitals. The results of the work were summarized, a content analysis was performed. The tables with content analysis are in the end of bachelor work and are shown in Tables 10.
Sleep disorder that the impact of the quality of the operation’s nurses
Keywords: Medicīna; miegs; miega traucējumi; miega fizioloģija; stress; operācijas māsas