Šķīrējtiesas līguma spēkā esamības īpatnības un problemātika patērētāju tiesībās Latvijā - Smila, Marta (Latvijas Universitāte, 2012)
Šī maģistra darba tēma ir šķīrējtiesas līguma spēkā esamības īpatnības un problemātika patērētāju tiesībās Latvijā. Ņemot vērā to, ka šobrīd vēl joprojām nav sakārtots normatīvais regulējums par to, vai patērētājs var būt šķīrējtiesas līguma puse, praksē nav īstas skaidrības par tiesību normu piemērošanu šķīrējtiesas lietās, kur viena no pusēm ir patērētājs. Bieži vien praksē patērētājiem piedāvātajos tipveida līguma nosacījumos tiek paredzēta strīdu izskatīšana šķīrējtiesā, kā rezultātā, patērētājs savas nezināšanas dēļ piekrīt neizdevīgiem līguma nosacījumiem, kas pašreizējās tiesiskās situācijas ietekmē aizskar patērētāja tiesības un var radīt patērētājam ievērojamus materiālus zaudējumus. Izstrādājot šo darbu, autore ir piedāvājusi vairākus likuma grozījumus, lai aizsargātu patērētāju no nepamatota šķīrējtiesas procesa, tajā skaitā, grozīt Civilprocesa likuma 487.pantu, papildinot to ar ierobežojumu iekļaut šķīrējtiesas atrunu patērētāju līgumos, patērētāji kā vājākās līgumslēdzējas puses tiktu ievērojami pasargātas no netaisnīgu līguma nosacījumu piemērošanas.

The topic of this Master's thesis is: Peculiarities of the validity of arbitration agreement and consumer rights problems in Latvia. Inasmuch as the regulatory framework regarding the question whether the consumer can be a party to an arbitration agreement is still not ordered, there is no real clarity in practice on the subject of enforcement of law in arbitration cases with a consumer as one of the parties thereof. As often as not, in practice, consumers are being offered standard contract terms providing a dispute submission to the court of arbitration. Consequently, a consumer, due to lack of knowledge, agrees to unfavourable terms and conditions of the agreement, which, affected by the current legal situation, violates consumer's rights and can lead a consumer to significant material damage. The author, elaborating this Master's thesis, has proposed several amendments to the law to protect consumers from unjust arbitral proceedings, videlicet: to amend article 487 of the Civil Procedure Law by adding a restriction to include an arbitration clause in consumer contracts, thereby the consumer as a weaker party would be substantially protected from the application of unfair contractual conditions.
Peculiarities of the validity of arbitration agreement and consumer rights problems in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne