Piesavināšanās institūts Latvijas krimināltiesībās - Krasovska, Ksenija (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darba mērķis ir izpētīt un analizēt piesavināšanās institūta regulējumu Latvijā,uzmanība pievērsta tam, kā piesavināšanās institūts tiek regulēts ārvalstīs, un salīdzināts ar Latvijas krimināltiesisko regulējumu. Piesavināšanās kvalifikācijas problēmas rodas tās norobežošanā no citiem mantas nolaupīšanas veidiem – no zādzības un krāpšanas. Tādējādi ir svarīgi pareizi veikt noziedzīgā nodarījuma juridisko kvalifikāciju, jo par atsevišķiem mantas nolaupīšanas veidiem tiek paredzētas atšķirīgas sankcijas. Tāpat problēmas rodas kvalificējot vairāku personu, kuras izdarījušas vienu nodarījumu, darbības, kas saistītas ar to, ka piesavināšanās subjekts ir speciāls.Analizējot kvalifikācijas problēmas saistībā ar piesavināšanās sastāva norobežošanu no krāpšanas sastāva, uzmanība vērsta arī uz kvalifikācijas problēmam, kas rodas kvalificējot personas darbības saistībā ar iepriekš atsavināta nekustamā īpašuma otrreizējo atsavināšanu. Atslēgvārdi: piesavināšanās, izšķērdēšana, nolaupīšana, sveša manta, speciālais subjekts.
The Institute of Misappropriation in Criminal Law of Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne