Personas identitātes vērtības pretnostatījums „glābējsilīšu” jautājumā Latvijā - Straujais, Edvīns (Latvijas Universitāte, 2018)
Latvija 29.01.16, saņēma ANO Bērnu tiesību komitejas rekomendācijas. Ir tādas kuras attiecas uz ,,glābējsilīti,,. Uzskatu, ,,glābējsilītes,, projektu par veiksmīgu, tas Latvijā sekmīgi darbojas no 08.09.09. Tomēr, ANO rekomendācijas, paredz ,,glābējsilīšu,, likvidāciju. ANO pauž bažas par jaundzimušo, tiesībām zināt savu izcelsmi un identitāti, kā arī to, ka izmantojot ,,glābējsilīti, vecākiem rodas iespēja anonimi atstāt savu bērnu. Šīs bažas, man liekas nepamatotas, jo neveicina Dieva radības tiesības uz dzīvības saglabāšanu. Tamdēļ, savā pētījumā, izmantojot, ,,glābejsilītes,, lietošanas pieredzi, ANO rekomendāciju ietekmē, vēlos noskaidrot, vai Latvijā pielietoto normu ievērošana ir labāka un efektīvāka metode jaundzimušā dzīvības saglabāšanai, nekā ANO, ieteikuku ievērošana gadījumā. Pētījuma metode: statistikas datu salīdzināšana, likumu izpēte. Pētījuma rezultats apstiprima manu hipotēzi.

SUMMARY On 29.01.16, Latvia received ANO Children’s rights committee recommendations. There are some related to ,,babyboxes,,. I consider the, ,,babybox,, project successful, it is successfully operating in Latvia since 08.09.09. However, ANO recommendations predict the elimination of ,,babybox,,. ANO expresses concern about newborn’s right to know their origin and identity, as well as the fact that using ,,babybox, parents have the option to anonymously abandon their child. To me these concerns seem unreasonable because it doesn’t advocate for God’s creation’s right to live. That is why in my research, using my ,,babybox,, experience, influenced by the ANO recommendations, I want to find out if abiding by Latvian norms is a better and more effective method in preserving the lives of newborns than abiding by ANO secular norms. Research method: statistical dat comparison, law research. The research results confirm my hypothesis.
The conflict of personal identity values regarding "babybox" in Latvia
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; ,,glābējsilītes; kristīgās; ētiska; morāle; normas