Nelināri optisku organisku stiklu viļņvadu un to pielietojumu pētījumi - Nitišs, Edgars (Latvijas Universitāte, 2015)
Informācijas un telekomunikāciju tehnoloģijas nozaru turpmākajai attīstībai nepieciešamas jaunas ierīces ātrākai informācijas apstrādāšanai un pārnešanai. Nozares izaugsmi būtiski veicinātu datu pārraidē izmantoto elektrooptisko modulatoru darbības ātruma palielināšana. To paredzēts sasniegt izmantojot integrētas viļņvadu ierīces, kurās par elektrooptisko vidi izmantos nelineāri optiskus (NLO) organiskus materiālus. Organiskiem NLO materiāliem piemīt vairākas būtiskas īpašības, kuru dēļ tie varētu tikt plaši izmantoti dažādās viļņvadu ierīces. Tiem iespējama augsta optiskā nelinearitāte vienlaikus ar zemu dielektriskās caurlaidības vērtību, kā arī to ražošana un tehnoloģiskā apstrāde ir lēta. Šajā promocijas darbā autors apkopo rezultātus, kas iegūti veicot elektrooptisko organisku stiklu viļņvadu lineāri un nelineāri optisko īpašību pētījumus, elektrooptisko viļņvadu materiālu orientēšanas pētījumus, kā arī izstrādājot jauna tipa elektrooptisko viļņvada modulatora izgatavošanas koncepciju. Autors pirmo reizi demonstrē, ka Abelsa matricu formālismu var izmantot, lai aprakstītu eksperimentālos rezultātus, kas iegūti ar Tenga-Mana metodi un Maha-Cendera interferometrisko metodi, un noteikt plānu kārtiņu elektrooptiskos koeficientus. Atslēgvārdi: nelineārā optika, organiskie materiāli, materiālu īpašību pētījumi, viļņvadi.

The development of information and telecommunication technology rests upon an ever-increasing speed of information processing and transfer. Nonlinear organic materials have been shown to be appealing candidates for the mentioned technologies for the development of optoelectronic and photonic devices. Currently a considerable effort is devoted towards research and characterization of new organic materials for electro-optical applications as well as to development of new types of active waveguide device designs. In this contribution the author of this thesis presents the results obtained during the implementation of methods for characterization of linear and non-linear optical properties of waveguides, the waveguide poling investigations and the development of a waveguide modulator design. Keywords: nonlinear optics, organic materials, material characterization, waveguides
Investigations of Nonlinear Optical Organic Glass Waveguides and their Applications
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Fizika, astronomija un mehānika; Fizika; Fizika, materiālzinātne, matemātika un statistika