Elektroniskās datu bāzes "Vilis Plūdons" izstrāde - Gudža, Santa (Latvijas Universitāte, 2018)
. Bibliotēkas nodarbojas ar sava novada kultūras mantojuma saglabāšanu, kā arī tā pieejamības nodrošināšanu, tāpēc tiek veidotas novadpētniecības datubāzes. Pētījuma mērķis ir izveidot elektroniskās datubāzes “Vilis Plūdons” modeli. To paredzēts izstrādāt Bauskas Centrālajai bibliotēkai. Pētījuma gaitā veikta piecu publisko bibliotēku novadpētniecības datubāzu un materiālu par Vili Plūdoni kontentanalīze, kā arī intervijas ar bibliotēkas darbiniekiem un V. Plūdoņa muzeja vadītāju. Pētījuma rezultātā apzināts krājums, ko iekļaut datubāzē un noskaidrots, ka nepieciešams veidot bibliogrāfisku datubāzi. Tika izstrādāts modelis, kurā aprakstīts, kā veidot bibliogrāfiskos ierakstus un kā padarīt to lietotājam draudzīgāku.

. Many public libraries are involved in preserving local cultural heritage as well as ensuring accessibility that is why libraries create local history databases. The aim of the research is to create a model of the electronic database “Vilis Plūdons”, for Bauska Central library. During the research, the content analysis of the local history databases of public libraries and materials about Vilis Plūdons, as well as interviews with library employees and director of Museum V. Plūdons were conducted. Materials that need to be included in the database were identified and clarified the need of creating a bibliographic database was clarified. A database model was developed and it describes how to create bibliographic records and make it user-friendly.
Creation of electronic database “Vilis Plūdons”
Keywords: Bibliotēkzinātne; novadpētniecības datubāze; Vilis Plūdons; BIS ALISE; pragmatisma teorija; mijiedarbības trīs komponentu modelis