Entropijas jēdziens kā strukturālā grēka izpratnes pamats H. L. Segundo evolucionārajā teoloģijā - Golsts, Ivars (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darbā tiek aplūkots entropijas jēdziens kā strukturālā grēka izpratnes pamats Huana Luisa Segundo evolucionārajā teoloģijā. Caur šo analīzi tiek pamatota nepieciešamība pēc mūsdienīgas grēka reinterpretācijas, izmantojot sistēmiskās hamartoloģijas pieeju. Izmantojot Segundo evolucionārajā teoloģijā aplūkoto entropijas un negentropijas jeb grēka un žēlastības dialektiskā un komplementārā pāra izpratni, tiek paplašināts grēka jēdziena tvērums, attiecinot to uz evolucionārajiem procesiem visās dabas un cilvēku norisēs. Darbā tiek sniegts entropijas jēdziena skaidrojums, tā lietojuma piemēri, izklāstītas Segundo evolucionārās teoloģijas idejas, kā arī analizēti aktuāli grēka reinterpretācijas piemēri mūsdienu sociālajās un bioloģiskajās norisēs.

The master's thesis "The Concept of Entropy as a Basis for Understanding Structural Sin in Juan Luis Segundo's Evolutionary Theology" considers the concept of entropy as the basis for understanding structural sin in Juan Luis Segundo's evolutionary theology. Through this analysis, the need for a modern reinterpretation of sin using the approach of systemic hamartiology is substantiated. Employing Segundo's understanding of entropy and negentropy, or the dialectical and complementary pair of sin and grace, considered in evolutionary theology, the scope of the concept of sin is extended to evolutionary processes in all natural and human activities. The paper provides an explanation of the concept of entropy, examples of its use, presents the ideas of Segundo's evolutionary theology, as well as analyzes topical examples of reinterpretation of sin in modern social and biological processes.
The Concept of Entropy as a Basis for Understanding Structural Sin in Juan Luis Segundo's Evolutionary Theology
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; entropija; strukturālais grēks; evolucionārā teoloģija; Huans Luiss Segundo; Entropy